Служена Света заупокојена литургија митрополиту Амфилохију

Срна
Служена Света заупокојена литургија митрополиту Амфилохију

ЦЕТИЊЕ - Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије служио је у Цетињском манастиру Свету заупокојену архијерејску литургију поред земних остатака блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, уз саслужење више владика Српске православне цркве.

Након литургије, присутнима се пригодном бесједом обратио епископ рашко-призренски Теодосије који је истакао да је митрополит Амфилохије многима био и учитељ и заштитник, посебно њима са Косова и Метохије.

“То можемо најбоље да посведочимо ми са распетог Косова и Метохије, јер да није било митрополита Амфилохија не би ни нас данас било у Призрену, Пећкој патријашији, Девичу, Високим Дечанима, Грачаници”, рекао је владика Теодосије.

Он је навео да су све молитве данас са сузама и молби Господу да га прими међу светима.

“Изгубили смо учитеља, али смо добили светитеља. Данас више него икада да се молимо за њега, све страдале у нашем роду и широм света и свих светима из рода нашег”, истакао је владика Теодосије.

Свечани испраћај земних остатака митрополита Амфилохија из Цетињског Манастира за Подгорицу планиран је за 13.00 часова, а молитвено ће бити дочекане у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици у 14.00 часова.

Из Митрополије су раније навели да ће земни остаци митрополита бити у подгоричком храму до сутра, када ће Свету архијерејску заупокојену литургију служити Његова светост патријарх српски Иринеј са више архијереја СПЦ и других помјесних Цркава, а потом ће бити служено опијело и обављена сахрана.

Блаженопочивши митрополит Амфилохије ће, по сопственој жељи, бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици у гробу који је припремљен за његовог живота.

Сутра ће у свим градовима и манастирима гдје је то могуће бити служена литургија у 9.00 часова, а потом и помен да би сви који су у немогућности да физички присуствују на овај начин узели молитвеног учешћа у опијелу и сахрани митрополита.

Сахрану из Храма Вваскрсења Христовог преносиће Телевизија Црне Горе.




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана