Služena Sveta zaupokojena liturgija mitropolitu Amfilohiju

Srna
Služena Sveta zaupokojena liturgija mitropolitu Amfilohiju

CETINjE - Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služio je u Cetinjskom manastiru Svetu zaupokojenu arhijerejsku liturgiju pored zemnih ostataka blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, uz sasluženje više vladika Srpske pravoslavne crkve.

Nakon liturgije, prisutnima se prigodnom besjedom obratio episkop raško-prizrenski Teodosije koji je istakao da je mitropolit Amfilohije mnogima bio i učitelj i zaštitnik, posebno njima sa Kosova i Metohije.

“To možemo najbolje da posvedočimo mi sa raspetog Kosova i Metohije, jer da nije bilo mitropolita Amfilohija ne bi ni nas danas bilo u Prizrenu, Pećkoj patrijašiji, Deviču, Visokim Dečanima, Gračanici”, rekao je vladika Teodosije.

On je naveo da su sve molitve danas sa suzama i molbi Gospodu da ga primi među svetima.

“Izgubili smo učitelja, ali smo dobili svetitelja. Danas više nego ikada da se molimo za njega, sve stradale u našem rodu i širom sveta i svih svetima iz roda našeg”, istakao je vladika Teodosije.

Svečani ispraćaj zemnih ostataka mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu planiran je za 13.00 časova, a molitveno će biti dočekane u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u 14.00 časova.

Iz Mitropolije su ranije naveli da će zemni ostaci mitropolita biti u podgoričkom hramu do sutra, kada će Svetu arhijerejsku zaupokojenu liturgiju služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomjesnih Crkava, a potom će biti služeno opijelo i obavljena sahrana.

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije će, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Sutra će u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biti služena liturgija u 9.00 časova, a potom i pomen da bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opijelu i sahrani mitropolita.

Sahranu iz Hrama Vvaskrsenja Hristovog prenosiće Televizija Crne Gore.




 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana