Службеница бањалучког Универзитета осумњичена за проневјеру

Дарко Момић
Службеница бањалучког Универзитета осумњичена за проневјеру

Бањалука - Ректорат бањалучког Универзитета потреса афера о којој главну улогу има службеница Службе за финансије, рачуноводство и материјалне послове М. Р, за коју се сумња да је злоупотријебила финансијска средства Универзитета у висини од око 75.000 марака, открива “Глас Српске”.

Према тврдњама наших извора из Ректората, несавјесна службеница је дужи временски период скидала средства са рачуна организационих јединица Универзитета. Он тврди да су највише оштећени Природно-математички факултет и Академија умјетности, јер је М. Р. са рачуна Ректората на свој рачун преусмјерила новац намијењен тим високошколским установама.

- Посебно интересантно је то што цијели Универзитет бруји о проневјери, а о цијелом случају није обавијештена полиција, иако је ријеч о великом износу. Чак се говори да је несавјесна службеница у два наврата враћала новац и то суме од по двадесетак хиљада марака, као и да уколико врати сав новац, неће уопште бити обавијештена полиција - тврди наш извор.

Портпарол Универзитета у Бањалуци Дарио Станковић потврдио је за наш лист да је било злоупотреба, али није био много рјечит када су у питању конкретни детаљи афере и имена одговорних.

- Одмах по сазнањима добијеним од надлежних служби Универзитета у Бањалуци да је радница Ректората осумњичена да је злоупотријебила финансијска средства Универзитета покренут је поступак у складу са одредбама Правилника о материјалној и дисциплинској одговорности радника. Након саслушања радника, Универзитет у Бањалуци ће предузети све мјере и покренути поступак за утврђивање дисциплинске и евентуалне кривичне одговорности, као и надокнаде материјалне штете - навео је Станковић.

Он је категорично негирао да се цијели случај покушава заташкати.

- Најоштрије демантујемо наводе објављене у појединим медијима у којима се наводи да је неко од руководства Универзитета покушао да заташка овај случај. Управо обрнуто наводима,  предметна иницијатива поднесена је одмах по сазнању од стране ректора Радослава Гајанина и финансијског директора Универзитета Душка Лазића - рекао је Станковић.

МУП без сазнања

Полицијска управа Бањалука, као ни Управа криминалистичке полиције МУП-а РС, нису обавијештене ни о каквим финансијским злоупотребама на бањалучком Универзитету, речено је за “Глас Српске” из МУП-а РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана