Случај “Комшић” изгурао Сејдића и Финција

Ведрана Кулага Симић
Случај “Комшић” изгурао Сејдића и Финција

САРАЈЕВО - Савјет националних мањина БиХ до краја ће инсистирати и тражити од кључних домаћих политичара да имплементирају пресуду суда у Стразбуру у предмету “Сејдић и Финци”, а нове препоруке у том правцу би могли имати већ данас.

“Сејдић и Финци против БиХ” назив је судског предмета који је вођен три године пред Европским судом за људска права у Стразбуру, а окончан 22. децембра 2009. године одлуком да су Дерво Сејдић (Ром) и Јакоб Финци (Јевреј) дискриминисани, односно да им је као припадницима националних мањина онемогућено да буду бирани у Предсједништво БиХ и Дом народа Парламента БиХ јер Устав предвиђа да на те позиције долазе припадници само конститутивних народа - Срби, Хрвати и Бошњаци. За спровођење те пресуде, потребно је мијењати Устав и изборно законодавство, а на том и другим питањима, требало би да ради Интерресорна радна група.

Хронолошки преглед активности и статус спровођења пресуде у предмету “Сејдић и Финци” члановима Савјета поднијеће данас у Парламенту БиХ управо Дерво Сејдић. Са њим јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а предсједавајући Савјета Андрија Сваток поручује за “Глас” да су свјесни ситуације, али и још више потребе да се стави тачка на овај предмет.

- Све некако прераста у случај “Комшић” и сва пажња се усмјерава ка томе. Рјешења у предмету “Сејдић и Финци” се не назиру, а знамо да је то један од услова за приближавање ЕУ. Ми желимо рјешење и надам се да ћемо га и дочекати једног дана - истакао је Сваток.

Не крију да се предуго већ чека рјешење, али и да није једина овог типа које нису спроведене.

- Без обзира на различите политике, неке ствари се морају договорити. Ми, смо као Савјет, већ давали приједлоге. И наставићемо са тим, а одговорност је на онима који доносе одлуке. Чак и када се странци умијешају, то може да буде контрапродуктивно. Морамо се сами договарати - рекао је Сваток и додао да ће данас имати одређене закључке, односно препоруке.

Предсједавајући Заједничке комисија за људска права у Парламенту БиХ Лазар Продановић истиче да се још нису посложиле политичке коцкице, а да је вријеме, поново полако цури. Ако се не постигне политички договор о овоме до краја године, другачијих правила неће бити ни на изборима 2022. 

- Позитивни вјетрови у БиХ још не дувају. Проблем је у ФБиХ, а све то шаље негативну поруку према ЕУ, која тражи да прекинемо дискриминацију, али и према грађанима из реда осталих. Не видим разлог да пресуда не буде  спроведена у дјело, али различити политички актери одлажу рјешавање - рекао је Продановић, који је делегат из реда српског народа у Дому народа и кадар СНСД-а.

О овом питању интензивни разговори вођени су прије неколико година, када је приједлог из Републике Српске да у Уставу, умјесто “Србин”, пише да се бира “један” члан Предсједништва БиХ из РС једногласно подржан, али је проблем настао у ФБиХ због различитих ставова водећих партија СДА и ХДЗ-а БиХ.

Састав

Савјет националних мањина БиХ је савјетодавно тијело које чине по један представник из законски признатих националних мањина. То су Албанци, Црногорци, Чеси, Италијани, Јевреји, Мађари, Македонци, Нијемци, Пољаци, Роми, Румуни, Руси, Русини, Словаци, Словенци, Турци и Украјинци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана