Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ: Очекујемо најезду миграната из Авганистана

Дарко Момић
Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ: Очекујемо најезду миграната из Авганистана

Према оперативним информацијама које добијамо, велики број избјеглица бјежи из Авганистана пред најездом Талибана и прелазе у Пакистан са намјером да се дочепају Турске, а потом Европе, тако да очекујемо повећан прилив миграната и на овој нашој балканској рути, каже у интервјуу за наш лист директор Службе за послове са странцима БиХ, Слободан Ујић.

Он истиче да службеници институције, на чијем је челу, одговорно раде свој посао, додајући да сва лица која нелегално пређу границу и уђу на територију БиХ имају исти третман, без обзира на то одакле долазе.

- Наравно да очекујемо најезду. Много њих прелази у Пакистан и из Пакистана настоје да пријеђу у Турску. Према информацијама којима располажемо Турска се бори, затвара границе, али видјећемо колико ће се изборити - каже Ујић.

ГЛАС: Очекујете ли драматично повећање броја миграната?

УЈИЋ: Очекујемо да ће се појачати и балканска рута, односно очекујемо да ће се на балканској рути појавити већи број Авганистанаца. Незахвално је говорити о било каквим бројкама, али усљед свега што видимо да се дешава у Авганистану, природно је да очекујемо повећан прилив миграната.

ГЛАС: И до сада је највећи број миграната у БиХ стизао из Пакистана, сада ће само Авганистанци стизати преко Пакистана?!

УЈИЋ: Тако је. Видјећемо у коликој мјери ће то бити, али према оперативним информацијама, које добијамо, велики број авганистанских избјеглица већ је прешло у Пакистан и ми немамо разлога да сумњамо да ће кренути путевима којима су прије њих ишли и Пакистанци.

ГЛАС: Да ли ће се према њима поступати на неки другачији начин, с обзиром на то да је ријеч о, да тако кажемо, правим избјеглицама?

УЈИЋ: Наши службеници ће се понашати у складу са својим надлежностима. Ако надлежни, а ту прије свега мислим на Министарство за људска права и избјеглице БиХ, предложе или усвоје нека друга законска рјешења, ми ћемо по њима поступати, јер је наша обавеза да поштујемо закон, а пред законом су сви једнаки. Свакако да ћемо, што се тиче оперативности и регистрације миграната, бити још обазривији и заједно са другим безбједносним агенцијама наставити да поступамо одговорно и у складу са својим надлежностима.

ГЛАС: Каква је тренутна ситуација када је ријеч о мигрантској кризи у БиХ, односно о стању у камповима и броју миграната?

УЈИЋ: Све је под контролом и нема никаквих озбиљнијих проблема.

Нема заражених

ГЛАС: Каква је ситуација у мигрантским камповима и међу мигрантима када је ријеч о епидемији вируса корона?

УЈИЋ: Слободно могу рећи да имамо беспријекорну ситуацију. Имамо добар љекарски надзор уз велику подршку Данске, укључен је Црвени крст БиХ, као и ентитетска министарства здравља тако да је ситуација у потпуности под контролом и немамо ниједног мигранта зараженог вирусом корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана