Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH: Očekujemo najezdu migranata iz Avganistana

Darko Momić
Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH: Očekujemo najezdu migranata iz Avganistana

Prema operativnim informacijama koje dobijamo, veliki broj izbjeglica bježi iz Avganistana pred najezdom Talibana i prelaze u Pakistan sa namjerom da se dočepaju Turske, a potom Evrope, tako da očekujemo povećan priliv migranata i na ovoj našoj balkanskoj ruti, kaže u intervjuu za naš list direktor Službe za poslove sa strancima BiH, Slobodan Ujić.

On ističe da službenici institucije, na čijem je čelu, odgovorno rade svoj posao, dodajući da sva lica koja nelegalno pređu granicu i uđu na teritoriju BiH imaju isti tretman, bez obzira na to odakle dolaze.

- Naravno da očekujemo najezdu. Mnogo njih prelazi u Pakistan i iz Pakistana nastoje da prijeđu u Tursku. Prema informacijama kojima raspolažemo Turska se bori, zatvara granice, ali vidjećemo koliko će se izboriti - kaže Ujić.

GLAS: Očekujete li dramatično povećanje broja migranata?

UJIĆ: Očekujemo da će se pojačati i balkanska ruta, odnosno očekujemo da će se na balkanskoj ruti pojaviti veći broj Avganistanaca. Nezahvalno je govoriti o bilo kakvim brojkama, ali usljed svega što vidimo da se dešava u Avganistanu, prirodno je da očekujemo povećan priliv migranata.

GLAS: I do sada je najveći broj migranata u BiH stizao iz Pakistana, sada će samo Avganistanci stizati preko Pakistana?!

UJIĆ: Tako je. Vidjećemo u kolikoj mjeri će to biti, ali prema operativnim informacijama, koje dobijamo, veliki broj avganistanskih izbjeglica već je prešlo u Pakistan i mi nemamo razloga da sumnjamo da će krenuti putevima kojima su prije njih išli i Pakistanci.

GLAS: Da li će se prema njima postupati na neki drugačiji način, s obzirom na to da je riječ o, da tako kažemo, pravim izbjeglicama?

UJIĆ: Naši službenici će se ponašati u skladu sa svojim nadležnostima. Ako nadležni, a tu prije svega mislim na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, predlože ili usvoje neka druga zakonska rješenja, mi ćemo po njima postupati, jer je naša obaveza da poštujemo zakon, a pred zakonom su svi jednaki. Svakako da ćemo, što se tiče operativnosti i registracije migranata, biti još obazriviji i zajedno sa drugim bezbjednosnim agencijama nastaviti da postupamo odgovorno i u skladu sa svojim nadležnostima.

GLAS: Kakva je trenutna situacija kada je riječ o migrantskoj krizi u BiH, odnosno o stanju u kampovima i broju migranata?

UJIĆ: Sve je pod kontrolom i nema nikakvih ozbiljnijih problema.

Nema zaraženih

GLAS: Kakva je situacija u migrantskim kampovima i među migrantima kada je riječ o epidemiji virusa korona?

UJIĆ: Slobodno mogu reći da imamo besprijekornu situaciju. Imamo dobar ljekarski nadzor uz veliku podršku Danske, uključen je Crveni krst BiH, kao i entitetska ministarstva zdravlja tako da je situacija u potpunosti pod kontrolom i nemamo nijednog migranta zaraženog virusom korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana