Скупштински одбор данас открива закључке о Трговској гори: Експерти из БиХ почињу истраживања

Ведрана Кулага Симић
Скупштински одбор данас открива закључке о Трговској гори: Експерти из БиХ почињу истраживања

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Надлежни скупштински одбор у Српској данас ће, послије готово два мјесеца од тематске сједнице која је одржана због намјера Хрватске да на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ одлаже радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", саопштити своје закључке, односно смјернице експертима и осталима који су укључени у ову причу, а ускоро би требало да буде познато и када почиње истраживање тла око ријеке Уне, потврђено је за "Глас Српске".

Хрватска је, наиме, власник половине електране која се налази у Словенији и мора да преузме половину отпада, а план им је да исти одлажу на локацији бивше касарне "Черкезовац". Помиње се да би први дио отпада тамо, с друге стране Уне, могао да буде складиштен већ 2026. године за шта се припремају, иако се БиХ томе противи због природе и потенцијалног веома штетног утицаја на здравље људи.

Став свих у БиХ, у којој постоји неколико заједничких радних тијела у којима су представници Српске и ФБиХ, јесте то да је Трговска гора неприхватљива јер није, између осталог, сигурно тло. Једна од активности на којој је требало да се усагласе одређени правци дјеловања била је и сједница Одбора за заштиту животне средине у Народној скупштини РС половином априла, послије које је најављено да би закључци требало да буду познати за неколико дана, али то се није десило.

Предсједник тог скупштинског одбора Максим Скоко потврдио је за "Глас" да ће закључци бити објелодањени данас, послије сједнице тог одбора, а као оправдање због чега то до сада већ није познато, навео је чињеницу да није било редовних сједница републичког парламента те се ни чланови одбора нису у том периоду састајали.

Циљ те сједнице је, како је послије исте поручено, била анализа активности надлежних институција, са фокусом на наредне кораке. Према најавама, први би могао бити истраживање тла с ове стране Уне, односно у околини Новог Града с обзиром на то да је ријеч о истом оном као и у Хрватској, а све са циљем да добију што више аргумената против, како би зауставили комшије да на мјесто некадашње касарне "Черкезовац" одлажу радиоактивни отпад.

Предсједавајући Експертског тима за праћење стања и активности у вези с проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори Емир Диздаревић потврдио је за "Глас" да подаци с којима располаже показују да ће геолози ускоро објавити информације кад почињу конкретна ископавања на територији БиХ и узимање узорака тла.

- Имамо спреман план активности и он је тренутно још у фази провјера, а док то чекамо, чекамо и одговор из Хрватске на неколико десетина примједаба које смо упутили на њихова планска документа у вези с радовима на Трговској гори - истакао је Диздаревић, додајући да и колеге из домаћег правног тима раде на основу раније утврђених закључака.

О проблематици градње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори јуче је разговарано и у Сарајеву гдје су се састали министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац и федерални премијер Нермин Никшић. Састанку су присуствовали посланик Зеленог клуба у Парламенту БиХ Саша Магазиновић и федерална министарка околине и туризма Насиха Поздер. Закључено је да је неопходно наставити заједничку борбу институција на свим нивоима власти, уз нагласак да је ранији сазив федералне Владе био у одређеном застоју у односу на институције Српске када је у питању спровођење активности из плана рада експертског тима.

То се првенствено односи на усвајање акционих планова те обезбјеђивање новца за геолошка, хидролошка и сеизмолошка истраживања на тлу Српске и ФБиХ, који ће бити показатељи утицаја евентуалне изградње одлагалишта на Трговској гори, на територији општине Двор с друге стране Уне, која је и заштићено подручје.

Дипломатија

Сташа Кошарац информисао је јуче саговорнике о резултатима састанака у владама Словеније и Мађарске у вези са Трговском гором, истичући да је добио подршку за став да би најбоље било да радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво буде одлагано на мјесту гдје настаје, односно у електрани "Кршко".

- Усагласили смо да покушамо обезбиједити подршку, не само Словеније и Мађарске, него и других чланица ЕУ да би помогле у борби против изградње одлагалишта на Трговској гори - закључио је Кошарац послије састанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана