Skupštinski odbor danas otkriva zaključke o Trgovskoj gori: Eksperti iz BiH počinju istraživanja

Vedrana Kulaga Simić
Skupštinski odbor danas otkriva zaključke o Trgovskoj gori: Eksperti iz BiH počinju istraživanja

BANjALUKA, SARAJEVO - Nadležni skupštinski odbor u Srpskoj danas će, poslije gotovo dva mjeseca od tematske sjednice koja je održana zbog namjera Hrvatske da na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa BiH odlaže radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", saopštiti svoje zaključke, odnosno smjernice ekspertima i ostalima koji su uključeni u ovu priču, a uskoro bi trebalo da bude poznato i kada počinje istraživanje tla oko rijeke Une, potvrđeno je za "Glas Srpske".

Hrvatska je, naime, vlasnik polovine elektrane koja se nalazi u Sloveniji i mora da preuzme polovinu otpada, a plan im je da isti odlažu na lokaciji bivše kasarne "Čerkezovac". Pominje se da bi prvi dio otpada tamo, s druge strane Une, mogao da bude skladišten već 2026. godine za šta se pripremaju, iako se BiH tome protivi zbog prirode i potencijalnog veoma štetnog uticaja na zdravlje ljudi.

Stav svih u BiH, u kojoj postoji nekoliko zajedničkih radnih tijela u kojima su predstavnici Srpske i FBiH, jeste to da je Trgovska gora neprihvatljiva jer nije, između ostalog, sigurno tlo. Jedna od aktivnosti na kojoj je trebalo da se usaglase određeni pravci djelovanja bila je i sjednica Odbora za zaštitu životne sredine u Narodnoj skupštini RS polovinom aprila, poslije koje je najavljeno da bi zaključci trebalo da budu poznati za nekoliko dana, ali to se nije desilo.

Predsjednik tog skupštinskog odbora Maksim Skoko potvrdio je za "Glas" da će zaključci biti objelodanjeni danas, poslije sjednice tog odbora, a kao opravdanje zbog čega to do sada već nije poznato, naveo je činjenicu da nije bilo redovnih sjednica republičkog parlamenta te se ni članovi odbora nisu u tom periodu sastajali.

Cilj te sjednice je, kako je poslije iste poručeno, bila analiza aktivnosti nadležnih institucija, sa fokusom na naredne korake. Prema najavama, prvi bi mogao biti istraživanje tla s ove strane Une, odnosno u okolini Novog Grada s obzirom na to da je riječ o istom onom kao i u Hrvatskoj, a sve sa ciljem da dobiju što više argumenata protiv, kako bi zaustavili komšije da na mjesto nekadašnje kasarne "Čerkezovac" odlažu radioaktivni otpad.

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori Emir Dizdarević potvrdio je za "Glas" da podaci s kojima raspolaže pokazuju da će geolozi uskoro objaviti informacije kad počinju konkretna iskopavanja na teritoriji BiH i uzimanje uzoraka tla.

- Imamo spreman plan aktivnosti i on je trenutno još u fazi provjera, a dok to čekamo, čekamo i odgovor iz Hrvatske na nekoliko desetina primjedaba koje smo uputili na njihova planska dokumenta u vezi s radovima na Trgovskoj gori - istakao je Dizdarević, dodajući da i kolege iz domaćeg pravnog tima rade na osnovu ranije utvrđenih zaključaka.

O problematici gradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori juče je razgovarano i u Sarajevu gdje su se sastali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i federalni premijer Nermin Nikšić. Sastanku su prisustvovali poslanik Zelenog kluba u Parlamentu BiH Saša Magazinović i federalna ministarka okoline i turizma Nasiha Pozder. Zaključeno je da je neophodno nastaviti zajedničku borbu institucija na svim nivoima vlasti, uz naglasak da je raniji saziv federalne Vlade bio u određenom zastoju u odnosu na institucije Srpske kada je u pitanju sprovođenje aktivnosti iz plana rada ekspertskog tima.

To se prvenstveno odnosi na usvajanje akcionih planova te obezbjeđivanje novca za geološka, hidrološka i seizmološka istraživanja na tlu Srpske i FBiH, koji će biti pokazatelji uticaja eventualne izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, na teritoriji opštine Dvor s druge strane Une, koja je i zaštićeno područje.

Diplomatija

Staša Košarac informisao je juče sagovornike o rezultatima sastanaka u vladama Slovenije i Mađarske u vezi sa Trgovskom gorom, ističući da je dobio podršku za stav da bi najbolje bilo da radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo bude odlagano na mjestu gdje nastaje, odnosno u elektrani "Krško".

- Usaglasili smo da pokušamo obezbijediti podršku, ne samo Slovenije i Mađarske, nego i drugih članica EU da bi pomogle u borbi protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori - zaključio je Košarac poslije sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana