СИПА претресла 40 локација: Нотаре и адвокате сумњиче да су књижили туђе земљиште и некретине

Небојша Томашевић
СИПА претресла 40 локација: Нотаре и адвокате сумњиче да су књижили туђе земљиште и некретине

САРАЈЕВО – Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) у акцији „Сквер“ спроводе претресе на 40 локација због сумње да је група људи разним злоупотребама и фалсификовањем власништва над земљиштем незаконито прометовала већи број некретнина на подручју Кантона Сарајево, потврђено је у овој агенцији.

 

Како је саопштено,  претреси се раде на подручју Сарајева, Источног Новог Сарајева, Пала и Источног Старог Града и досада је одузета већа сума новца.

У Тужилаштву Кантона Сарајево, по чијем налогу се ради акција, потврђено је да су међу осумњиченима у овој акцији адвокати, нотари и један вијећник у Општинском вијећу Нови Град Сарајево.

Према незваничним информацијама, међу приведенима је и адвокат Бојан Веселиновић чија канцеларија је претресена као и вијећник Елвис Хоџић, члан Странке за БиХ.

-  Претресају се  пословни и стамбени објкати и покретне ствари, а привремено се одузима документација. Наведене активности се предузимају због постојања основа сумње да је на подручју Кантона Сарајево и шире, од 2009. године до данас одређена  организована група људи, ради стицања противправне имовинске користи, предузимала незаконите радње злоупотребљавајући свој положај и кривотворећи документацију.   Та група је фалсификовала власништво над земљиштем, те прометовала већим бројем некретнина којима се на подручју Кантона Сарајево, у складу са важећим законским прописима није могло прометовати. На тај начин су стекли велику противправну имовинску корист - наводе из СИПА.

Додаје се да су наведене незаконите радње  чланови организоване групе реализовали  уз помоћ и укључивање неколико адвоката и нотара.

- На основу те помоћи су  вршени уписи над власништвом других лица која нису стварни власници  и такве препродавали трећим лицима - стоји у саопштењу.

Поједини медији у ФБиХ су пренијели да је акцијом обухваћено седам особа и то о А. И, И. Х, Б. В, Џ. М, Е. Х, А. Ћ. и С. Ш.

Према незваничним информацијама један осумњичени тренутно није доступан полицијским агенцијама.

Претреси се врше по налогу Кантоналног суда у Сарајеву и под надзором Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево и у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево и Министарством унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана