SIPA pretresla 40 lokacija: Notare i advokate sumnjiče da su knjižili tuđe zemljište i nekretine

Nebojša Tomašević
SIPA pretresla 40 lokacija: Notare i advokate sumnjiče da su knjižili tuđe zemljište i nekretine

SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji „Skver“ sprovode pretrese na 40 lokacija zbog sumnje da je grupa ljudi raznim zloupotrebama i falsifikovanjem vlasništva nad zemljištem nezakonito prometovala veći broj nekretnina na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je u ovoj agenciji.

 

Kako je saopšteno,  pretresi se rade na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada i dosada je oduzeta veća suma novca.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo, po čijem nalogu se radi akcija, potvrđeno je da su među osumnjičenima u ovoj akciji advokati, notari i jedan vijećnik u Opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, među privedenima je i advokat Bojan Veselinović čija kancelarija je pretresena kao i vijećnik Elvis Hodžić, član Stranke za BiH.

-  Pretresaju se  poslovni i stambeni objkati i pokretne stvari, a privremeno se oduzima dokumentacija. Navedene aktivnosti se preduzimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire, od 2009. godine do danas određena  organizovana grupa ljudi, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, preduzimala nezakonite radnje zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju.   Ta grupa je falsifikovala vlasništvo nad zemljištem, te prometovala većim brojem nekretnina kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima nije moglo prometovati. Na taj način su stekli veliku protivpravnu imovinsku korist - navode iz SIPA.

Dodaje se da su navedene nezakonite radnje  članovi organizovane grupe realizovali  uz pomoć i uključivanje nekoliko advokata i notara.

- Na osnovu te pomoći su  vršeni upisi nad vlasništvom drugih lica koja nisu stvarni vlasnici  i takve preprodavali trećim licima - stoji u saopštenju.

Pojedini mediji u FBiH su prenijeli da je akcijom obuhvaćeno sedam osoba i to o A. I, I. H, B. V, Dž. M, E. H, A. Ć. i S. Š.

Prema nezvaničnim informacijama jedan osumnjičeni trenutno nije dostupan policijskim agencijama.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana