Силом желе да заобиђу Русију

Александар Стојановић
Силом желе да заобиђу Русију

БАЊАЛУКА – Без обзира што на основу Дејтонског споразума именовање високог представника врше стране потписнице, а потврђује га Савјет безбједности Уједињених нација, постоји реална могућност да западне силе заобиђу ову процедуру и без расправе у овом тијелу званично поставе Кристијана Шмита за новог шефа ОХР-а.

На ово упозоравају саговорници “Гласа Српске” истичући да ће поједине државе ово урадити како би заобишле Русију, која се противи даљем опстанку ОХР-а, а самим тим и именовању новог високог представника.

Именовање свих досадашњих високих представника потврђено је у Савјету безбједности, па би његово заобилажење било противно свим нормама и опасно из више разлога.

Савјетник за правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Милан Тегелтија рекао је за “Глас Српске” да је Дејтонски споразум под имплементационом надлежношћу СБ УН на основу резолуције 1031 из 1995. године.

- Резолуција 1031 из 1995. године је темељни документ имплементације Дејтонског споразума, те високи представник свој статус и овлашћења из Анекса 10 Дејтонског споразума вуче управо из одлука СБ УН којим се потврђује именовање високог представника за БиХ. Без те одлуке СБ УН  о потврђивању било која особа нема из чега вући статус и овлашћење високог представника из Анекса 10 Дејтонског споразума  – рекао је Тегелтија и додао да се чак и дипломатски статус такве особе довео у питање, јер је обезбијеђен управо на основу ове Резолуције УН-а.

Он каже да је високи представник надлежан само за Анекс 10 Дејтонског споразума што прописује и тачка 27 ове резолуције.

- Наиме, ту се потврђује да је високи представник коначни ауторитет у тумачењу Анекса 10 о цивилној проведби споразума. Чак и када би Управни одбор Савјета за имплементацију мира (ПИК) имао овлашћење да именује високог представника, његовим успостављањем установљено је да се одлуке доносе консензусом. Због противљења Русије, може се сматрати да одлука о именовању Шмита није ни донесена, јер није испоштован механизам одлучивања – рекао је Тегелтија.

Ипак, иако су процедуре и правила јасни, професор Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић каже за “Глас Српске” да не би било први пут да западне силе заобилазе прописе и правила.

- Урадиће то силом, самовољом и самоовлашћењем. То је све оно како Запад поступа чак и у оквиру ПИК-а.  Па и тај орган је настао силом, од стране четири државе контакт групе које су наводно жељеле добро БиХ. Зато што све раде на тај начин, од кључне је важности отпор Српске именовању било кога на тај начин – рекао је Лукић.

На питање шта је рјешење у случају да дође до ситуације да се о високом представнику не расправља на сједници СБ УН, Лукић каже да Српска може зауставити такав сценарио.

- Тако што ће одбити да сарађује под пријетњом свега. Ако је неко спреман да се бори за оно што јесте право, а не нечија самовоља, онда не треба да сарађује са таквим високим представником. Бомбардовати нас не могу – рекао је Лукић.

Сједница

Политички директори земаља чланица УО ПИК-а данас ће започети дводневну сједницу путем видео-линка на којој ће разматрати спровођење Дејтонског споразума и свеукупну ситуацију у БиХ. Ово је прва сједница након што је 27. маја ово тијело именовало њемачког дипломату Кристијана Шмита за високог представника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана