Сигурне фотеље за Тегелтију и Кошарца

 Ведрана Кулага Симић
Сигурне фотеље за Тегелтију и Кошарца

САРАЈЕВО - Зоран Тегелтија и Сташа Кошарац остају и у будућем сазиву Савјета министара јер су дефинитивно кандидати за двије од укупно четири министарске фотеље које у овом мандату припадају странкама из Републике Српске, потврђено је “Гласу Српске”.

 

Тегелтија (СНСД) још обавља дужност предсједавајућег Савјета министара, а на тој позицији би, како сада ствари стоје, требало да га наслиједи Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ чију је кандидатуру потврдило Предсједништво БиХ, а слиједи и расправа у Парламенту.

С друге стране, Тегелтија је кандидат за министра финансија и трезора БиХ, док његов страначки колега остаје на позицији министра спољне трговине и економских односа на нивоу БиХ.

Осим та два ресора, кадрови странака из Републике Српске који чине власт на заједничком нивоу, са ХДЗ-ом и “осморком”, биће на челу министарстава безбједности те за људска права и избјеглице у Савјету министара. Иако се спекулише да се Ненад Нешић, лидер ДНС-а, највише помиње као кандидат за министра безбједности, саговорник “Гласа”, упућен у преговоре, истиче да још није договорено ко ће у двије преостале министарске фотеље, као ни ко ће бити три замјеника министара.

- Дефинитивни кандидати су тренутно само Тегелтија и Кошарац - истакао је саговорник “Гласа”.

О формирању Савјета министара данас ће бити ријечи и у Парламенту БиХ, гдје ће заказана прва хитна сједница Представничког дома. На дневном реду је једна тачка - потврђивање именовања Кришто за предсједавајућу новог сазива Савјета министара.

Кришто, са којом јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, именована је за предсједавајућу гласовима два од укупно три члана Предсједништва БиХ. За њу су на ванредној сједници Предсједништва БиХ гласали предсједавајућа и српски члан Жељка Цвијановић (СНСД) и бошњачки члан Денис Бећировић (СДП), док је хрватски члан Жељко Комшић (ДФ) гласао против.

Када је ријеч о осталим ресорима на том нивоу власти, ХДЗ-у БиХ би, осим позиције предсједавајућег Савјета, требало да припадну министарства правде те цивилних послова. Према незваничним информацијама, нова министарка правде могла би бити Тонка Крешић-Гагро, која је блиска сарадница лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, док није познато ко би могао у фотељу министра цивилних послова, гдје је и у овом сазиву била Анкица Гудељевић из ХДЗ-а. 

Кадрови из “осморке” требало би да буду у фотељама министара иностраних послова, одбране те комуникација и транспорта. Као нови шеф дипломатије БиХ највише се помиње Елмедин Конаковић, Един Форто као потенцијални министар комуникација и транспорта те СДП-ов Зукан Хелез за руководећу позицију у ресору одбране. У СДП-у је потврђено за “Глас” да је сједница страначког Предсједништва планирана за сутра.

Нешић ћути

Ненад Нешић је јуче кратко поручио да ће све бити јасно у наредним данима не желећи да детаљније говори о спекулацијама да је он нови министар из реда српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана