Шеранић: Узимање узорака од свих који имају било какву респираторну инфекцију

Срна
Шеранић: Узимање узорака од свих који имају било какву респираторну инфекцију

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да у Српској има довољно тестова и да у овој седмици креће шири опсег тестирања с циљем да буде обухваћено што више грађана и запослених у здравственим и социјалним установама, те спријечено ширење вируса корона.

Шеранић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је набављено још 18.000 до 20.000 тестова.

-Крећемо са ширим тестирањем здравствених радника без обзира на то да ли су имали симптоме или не. Провјераваћемо њихово здравствено стање и тестирати их методом случајног узорка. Радићемо и директан надзор над његоватељима у старачким домовима како бисмо спријечили могућност настанка епидемије у овим установама -рекао је Шеранић.

Он је додао да сви домови здравља морају активирати амбуланте за акутне респираторне инфекције јер ће бити узимани узорци и рађене анализе за све оне који имају било какву врсту респираторне инфекције без обзира на то да ли се могу довести у везу са неким ко је позитиван на вирус корона.

- И даље ћемо радити тестирање лица из домаћинстава у којима је утврђено да је неко од чланова позитиван на вирус корона како бисмо спријечили ширење породичних жаришта. Већ истичу рјешења за одређена лица која су у локалним карантинима и њима ћемо узети узорке и тестирати их прије него што дођу у заједницу. У овој седмици крећемо са ширим опсегом тестирања са циљем да тестирамо што више лица широм Српске - поручио је Шеранић.

Према његовим ријечима, у пет до седам одсто случајева тестови су били најприје негативни, а потом позитивни.

- То се дешава свуда у свијету, а код нас су такви случајеви били углавном код особа које су имале симптоме и налазиле су се у изолацији у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Ту особу, међутим, не пуштамо кући када је налаз негативан него је задржавамо док не буде излијечена и поново је касније тестирамо. Око 95 одсто случајева има константно негативан налаз уколико је први био негативан, али изузеци постоје - појаснио је Шеранић.

Он је истакао да лијек за болест која настаје усљед заразе вирусом корона не постоји и да љекари користе коктеле различитих лијекова или терапије подршке у складу са клиничком сликом пацијента.

- Пратимо међународне протоколе и препоруке за лијечење, као и искуства из Кине, Италије, Француске и других земаља - рекао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана