Šeranić: Uzimanje uzoraka od svih koji imaju bilo kakvu respiratornu infekciju

Srna
Šeranić: Uzimanje uzoraka od svih koji imaju bilo kakvu respiratornu infekciju

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da u Srpskoj ima dovoljno testova i da u ovoj sedmici kreće širi opseg testiranja s ciljem da bude obuhvaćeno što više građana i zaposlenih u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, te spriječeno širenje virusa korona.

Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je nabavljeno još 18.000 do 20.000 testova.

-Krećemo sa širim testiranjem zdravstvenih radnika bez obzira na to da li su imali simptome ili ne. Provjeravaćemo njihovo zdravstveno stanje i testirati ih metodom slučajnog uzorka. Radićemo i direktan nadzor nad njegovateljima u staračkim domovima kako bismo spriječili mogućnost nastanka epidemije u ovim ustanovama -rekao je Šeranić.

On je dodao da svi domovi zdravlja moraju aktivirati ambulante za akutne respiratorne infekcije jer će biti uzimani uzorci i rađene analize za sve one koji imaju bilo kakvu vrstu respiratorne infekcije bez obzira na to da li se mogu dovesti u vezu sa nekim ko je pozitivan na virus korona.

- I dalje ćemo raditi testiranje lica iz domaćinstava u kojima je utvrđeno da je neko od članova pozitivan na virus korona kako bismo spriječili širenje porodičnih žarišta. Već ističu rješenja za određena lica koja su u lokalnim karantinima i njima ćemo uzeti uzorke i testirati ih prije nego što dođu u zajednicu. U ovoj sedmici krećemo sa širim opsegom testiranja sa ciljem da testiramo što više lica širom Srpske - poručio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, u pet do sedam odsto slučajeva testovi su bili najprije negativni, a potom pozitivni.

- To se dešava svuda u svijetu, a kod nas su takvi slučajevi bili uglavnom kod osoba koje su imale simptome i nalazile su se u izolaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Tu osobu, međutim, ne puštamo kući kada je nalaz negativan nego je zadržavamo dok ne bude izliječena i ponovo je kasnije testiramo. Oko 95 odsto slučajeva ima konstantno negativan nalaz ukoliko je prvi bio negativan, ali izuzeci postoje - pojasnio je Šeranić.

On je istakao da lijek za bolest koja nastaje usljed zaraze virusom korona ne postoji i da ljekari koriste koktele različitih lijekova ili terapije podrške u skladu sa kliničkom slikom pacijenta.

- Pratimo međunarodne protokole i preporuke za liječenje, kao i iskustva iz Kine, Italije, Francuske i drugih zemalja - rekao je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana