Шеранић: У првих 100 дана бројне активности у корист грађана Српске

Срна
Шеранић: У првих 100 дана бројне активности у корист грађана Српске

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је поносан што је током првих 100 дана Владе Српске набављена ХПВ вакцина и финансиран програм пренаталних тестова у Републици Српској.

Шеранић је истакао у интервјуу Срни да је Министарство у том периоду било врло активно и да су, у сврху унапређења здравствених услуга грађанима Републике, донесена нова законска рјешења у области здравства као што су Закон о здравственој заштити и Закон о здравственом осигурању Српске.

Он је рекао да је Влада Српске издвојила два милиона КМ за финансирање програма пренаталних тестова у овој години.

Шеранић је навео да је значајна активност Министарства и набавка ХПВ вакцина и почетак вакцинације против хуманог папилома вируса у Републици Српској.

“То је једна од активности на коју смо поносни. И у будућности ћемо радити превентивни програм и превентивне активности”, нагласио је Шеранић.

У првих 100 дана рада Владе Српске, Шеранић је рекао да је реализована и набавка санитетских возила и ултразвучних апарата за поједине домове здравља у Републици.

“Санитетска возила смо дозначили већ домовима здравља по цијелој Републици Српској. Тренутно смо у завршетку реализације набавке пет ултразвучних апарата који ће бити донирани домовима здравља који су исказали потребу за тим апаратима”, рекао је Шеранић.

Настављена улагања у болнички сектор Српске

Шеранић је рекао да је најзначајнија активност у првих 100 дана рада Владе Српске, када је ријеч о улагањима у болнички сектор, завршетак процеса јавне набавке и потписивање уговора за пројектовање, изградњу и опремање нове болнице у Требињу.

“Кренули смо у реализацију тог уговора, именовани су тимови, завршене активности Болнице око одређених логистичких ствари и очекујемо да ће до краја овог мјесеца, са почетком сљедећег, кренути припремни радови на том објекту”, нагласио је Шеранић.

На почетку мандата актуелне Владе Српске, додао је Шеранић, договорене су и активности за завршетак пројекта нове болнице у Добоју.

“Очекујем да ће крајем септембра тај пројекат бити готов чиме би се створили услови да кроз добијање одређених техничких и употребних дозвола већ са крајем године пацијенти почну користити све смјештајне капацитете болнице у Добоју”, истакао је Шеранић.

У истом периоду Шеранић очекује да ће бити завршени и пројекти реконструкције болница у Фочи и Зворнику које финансира Влада Српске.

“Очекујем да ћемо у наведеним роковима то завршити, те да у сљедећој години можемо прећи на посљедња два пројекта из овог сегмента, а то су реконструкција Болнице у Приједору и Болнице у Градишци”, нагласио је ресорни министар.

Створене претпоставке за јавни позив за изградњу медицинског комплекса

Шеранић је нагласио да је урађена сва техничка и тендерска документација за пројекат изградње медицинског комплекса у Бањалуци, те да је и Савјет министара прихватио уговор о задужењу за реализацију тог пројекта.

“Тиме се стварају све претпоставке да се распише јавни позив и да у наредном периоду добијемо и ту врло важну установу која ће на једном мјесту окупити све оно што се тиче образовања здравствених радника - средњу медицинску школу, те факултете здравствене његе, затим медицине, стоматологије и фармације, као и један центар за биомедицинска истраживања”, истакао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана