Šeranić: U prvih 100 dana brojne aktivnosti u korist građana Srpske

Srna
Šeranić: U prvih 100 dana brojne aktivnosti u korist građana Srpske

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je ponosan što je tokom prvih 100 dana Vlade Srpske nabavljena HPV vakcina i finansiran program prenatalnih testova u Republici Srpskoj.

Šeranić je istakao u intervjuu Srni da je Ministarstvo u tom periodu bilo vrlo aktivno i da su, u svrhu unapređenja zdravstvenih usluga građanima Republike, donesena nova zakonska rješenja u oblasti zdravstva kao što su Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju Srpske.

On je rekao da je Vlada Srpske izdvojila dva miliona KM za finansiranje programa prenatalnih testova u ovoj godini.

Šeranić je naveo da je značajna aktivnost Ministarstva i nabavka HPV vakcina i početak vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u Republici Srpskoj.

“To je jedna od aktivnosti na koju smo ponosni. I u budućnosti ćemo raditi preventivni program i preventivne aktivnosti”, naglasio je Šeranić.

U prvih 100 dana rada Vlade Srpske, Šeranić je rekao da je realizovana i nabavka sanitetskih vozila i ultrazvučnih aparata za pojedine domove zdravlja u Republici.

“Sanitetska vozila smo doznačili već domovima zdravlja po cijeloj Republici Srpskoj. Trenutno smo u završetku realizacije nabavke pet ultrazvučnih aparata koji će biti donirani domovima zdravlja koji su iskazali potrebu za tim aparatima”, rekao je Šeranić.

Nastavljena ulaganja u bolnički sektor Srpske

Šeranić je rekao da je najznačajnija aktivnost u prvih 100 dana rada Vlade Srpske, kada je riječ o ulaganjima u bolnički sektor, završetak procesa javne nabavke i potpisivanje ugovora za projektovanje, izgradnju i opremanje nove bolnice u Trebinju.

“Krenuli smo u realizaciju tog ugovora, imenovani su timovi, završene aktivnosti Bolnice oko određenih logističkih stvari i očekujemo da će do kraja ovog mjeseca, sa početkom sljedećeg, krenuti pripremni radovi na tom objektu”, naglasio je Šeranić.

Na početku mandata aktuelne Vlade Srpske, dodao je Šeranić, dogovorene su i aktivnosti za završetak projekta nove bolnice u Doboju.

“Očekujem da će krajem septembra taj projekat biti gotov čime bi se stvorili uslovi da kroz dobijanje određenih tehničkih i upotrebnih dozvola već sa krajem godine pacijenti počnu koristiti sve smještajne kapacitete bolnice u Doboju”, istakao je Šeranić.

U istom periodu Šeranić očekuje da će biti završeni i projekti rekonstrukcije bolnica u Foči i Zvorniku koje finansira Vlada Srpske.

“Očekujem da ćemo u navedenim rokovima to završiti, te da u sljedećoj godini možemo preći na posljednja dva projekta iz ovog segmenta, a to su rekonstrukcija Bolnice u Prijedoru i Bolnice u Gradišci”, naglasio je resorni ministar.

Stvorene pretpostavke za javni poziv za izgradnju medicinskog kompleksa

Šeranić je naglasio da je urađena sva tehnička i tenderska dokumentacija za projekat izgradnje medicinskog kompleksa u Banjaluci, te da je i Savjet ministara prihvatio ugovor o zaduženju za realizaciju tog projekta.

“Time se stvaraju sve pretpostavke da se raspiše javni poziv i da u narednom periodu dobijemo i tu vrlo važnu ustanovu koja će na jednom mjestu okupiti sve ono što se tiče obrazovanja zdravstvenih radnika - srednju medicinsku školu, te fakultete zdravstvene njege, zatim medicine, stomatologije i farmacije, kao i jedan centar za biomedicinska istraživanja”, istakao je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana