Шеранић: Припремамо капацитете за наредну сезону грипа и вируса корона

Срна
Шеранић: Припремамо капацитете за наредну сезону грипа и вируса корона

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да све болнице у Републици Српској располажу довољном количином медицинске и заштитне опреме и да четири микробиолошке лабораторије које врше тестирање на вирус корона имају довољну количину тестова, те да се набавка врши у континуитету.

Током састанка у Бањалуци са свим директорима болница у Републици Српској, Шеранић је истакао да је значајан изазов организација рада, тако да када се појави већи број пацијената обољелих од корона вируса у једној општини или граду, сусједне болнице ставе на располагање своје капацитете.

"Оно што је најважније јесте да су сви пацијенти којима је потребна здравствена њега адекватно збринути и да се протоколи дијагностике и лијечења прилагођавају најновијим препорукама Свјетске здравствене организације", напоменуо је Шеранић.

Он је додао да је на састанку разговарано и о начину рада код пријема пацијента у консултативно-специјалистичке амбуланте, али и спровођењу брзих тестирања за све пацијенте који се примају на болничко лијечење, а у току је и набавка нове количине ових тестова.

"Припремамо капацитет за наредну сезону грипа и вируса корона, која се очекује од јесени. Такође, морамо ојачати капацитете и за збрињавање пацијената код којих је потврђен нови вирус корона, а потребна им је нека врста хируршке интервенције или порода", нагласио је Шеранић.

Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске је од првог дана на располагању осталим болницама по питању едукације кадра и размјене искустава, наводи се у саопштењу Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Тема састанка била је тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској, функционисање и капацитети у болницама и спровођење противпандемијских мјера заштите становништва и мјера заштите у здравственим установама.

На састанку је било ријечи и о спроведеним препорукама раније формираних комисија за праћење спровођења организационих, техничких, дијагностичких, терапеутских, хигијенских и других мјера за спречавање и сузбијање интрахоспиталних инфекција, које су обишле све болнице, утврдиле тренутно стање, клиничке протоколе и поштовање мјера и издале препоруке за организацију у циљу спречавања ширења вируса САРС-ЦоВ2.

Директори болница обавијестили су министра о спроведеним мјерама.

Састанку, који је одржан у Административном центру Владе Републике Српске, присуствовали и руководиоци Института за јавно здравство Републике Срспке и Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана