Šeranić: Pripremamo kapacitete za narednu sezonu gripa i virusa korona

Srna
Šeranić: Pripremamo kapacitete za narednu sezonu gripa i virusa korona

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da sve bolnice u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme i da četiri mikrobiološke laboratorije koje vrše testiranje na virus korona imaju dovoljnu količinu testova, te da se nabavka vrši u kontinuitetu.

Tokom sastanka u Banjaluci sa svim direktorima bolnica u Republici Srpskoj, Šeranić je istakao da je značajan izazov organizacija rada, tako da kada se pojavi veći broj pacijenata oboljelih od korona virusa u jednoj opštini ili gradu, susjedne bolnice stave na raspolaganje svoje kapacitete.

"Ono što je najvažnije jeste da su svi pacijenti kojima je potrebna zdravstvena njega adekvatno zbrinuti i da se protokoli dijagnostike i liječenja prilagođavaju najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije", napomenuo je Šeranić.

On je dodao da je na sastanku razgovarano i o načinu rada kod prijema pacijenta u konsultativno-specijalističke ambulante, ali i sprovođenju brzih testiranja za sve pacijente koji se primaju na bolničko liječenje, a u toku je i nabavka nove količine ovih testova.

"Pripremamo kapacitet za narednu sezonu gripa i virusa korona, koja se očekuje od jeseni. Takođe, moramo ojačati kapacitete i za zbrinjavanje pacijenata kod kojih je potvrđen novi virus korona, a potrebna im je neka vrsta hirurške intervencije ili poroda", naglasio je Šeranić.

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske je od prvog dana na raspolaganju ostalim bolnicama po pitanju edukacije kadra i razmjene iskustava, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Tema sastanka bila je trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj, funkcionisanje i kapaciteti u bolnicama i sprovođenje protivpandemijskih mjera zaštite stanovništva i mjera zaštite u zdravstvenim ustanovama.

Na sastanku je bilo riječi i o sprovedenim preporukama ranije formiranih komisija za praćenje sprovođenja organizacionih, tehničkih, dijagnostičkih, terapeutskih, higijenskih i drugih mjera za sprečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija, koje su obišle sve bolnice, utvrdile trenutno stanje, kliničke protokole i poštovanje mjera i izdale preporuke za organizaciju u cilju sprečavanja širenja virusa SARS-CoV2.

Direktori bolnica obavijestili su ministra o sprovedenim mjerama.

Sastanku, koji je održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, prisustvovali i rukovodioci Instituta za javno zdravstvo Republike Srspke i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana