Шеранић: Одговорним понашањем онемогућити пренос вируса

Срна
Шеранић: Одговорним понашањем онемогућити пренос вируса

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да ће се трендови погоршања епидемиолошке ситуације наставити у блиском периоду, али да је потребно одговорним понашањем, односном стриктним поштовањем мјера, што прије онемогућити пренос вируса корона у заједници.

- Молим становништво да буде у том погледу одговорно и надам се да ћемо у наредном периоду ограничити епидемију која има свој почетак, врхунац и силазну путању - рекао је Шеранић у обраћању на састанку званичника Српске са представницима здравственог сектора, надлежних институција и локалних заједница о сложеној и погоршаној епидемиолошкој ситуацији у Српској.

Он је рекао да у здравственом систему постоје одговарајући планови борбе са вирусом за наредна три мјесеца, да је тај систем опскрбљен личном заштитном опремом, те да ће се и даље радити на опскрби тестовима.

- Повећали смо знатно број и ниво дневних тестирања - рекао је Шеранић.

Он је констатовао да се у посљедње три седмице у Српској биљежи рапидан скок броја заражених те да се, како вријеме пролази, смањује број опорављених у односу на број обољелих.

Шеранић је рекао да се, нажалост, повећава и број пацијената у болницама, као и број преминулих.

- Ипак, Српска се налази у средњој групи земаља када је ријеч о укупном броју заражених на 100.000 становника. Тај број је у посљедњих 14 дана је 346 и значи да смо у групи са Пољском, Хрватском, Португалом... - рекао је Шеранић.

Омн каже да се у протеклих шест седмица број хоспитализованих попео на 546, а био је раније око 180.

- Тренутно је на респираторима 26 пацијената у Српској. На плану оних који су били излијечени, а користили респираторе имамо реалативно добре резултате - рекао је Шеранић.

Он је додао да је број животно угрожених порастао за 7,5 одсто, са тешком клиничком сликом за 19 одсто, а са средње тешко клиничком сликом за 58 одсто.

- Ови трендови указују да је велики број лица на лијечењу због чега се реорганизују капацитети болница с циљем да се максимално искористе, те да се обезбиједе додатни и када је ријеч о отварању ковид болница или искориштавању, на примјер, средњошколских центара или бања - рекао је Шеранић.

Он је додао да се ради на томе да се обезбиједи адекватан здравствени кадар који ће његовати обољеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана