Šeranić: Odgovornim ponašanjem onemogućiti prenos virusa

Srna
Šeranić: Odgovornim ponašanjem onemogućiti prenos virusa

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da će se trendovi pogoršanja epidemiološke situacije nastaviti u bliskom periodu, ali da je potrebno odgovornim ponašanjem, odnosnom striktnim poštovanjem mjera, što prije onemogućiti prenos virusa korona u zajednici.

- Molim stanovništvo da bude u tom pogledu odgovorno i nadam se da ćemo u narednom periodu ograničiti epidemiju koja ima svoj početak, vrhunac i silaznu putanju - rekao je Šeranić u obraćanju na sastanku zvaničnika Srpske sa predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i lokalnih zajednica o složenoj i pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj.

On je rekao da u zdravstvenom sistemu postoje odgovarajući planovi borbe sa virusom za naredna tri mjeseca, da je taj sistem opskrbljen ličnom zaštitnom opremom, te da će se i dalje raditi na opskrbi testovima.

- Povećali smo znatno broj i nivo dnevnih testiranja - rekao je Šeranić.

On je konstatovao da se u posljednje tri sedmice u Srpskoj bilježi rapidan skok broja zaraženih te da se, kako vrijeme prolazi, smanjuje broj oporavljenih u odnosu na broj oboljelih.

Šeranić je rekao da se, nažalost, povećava i broj pacijenata u bolnicama, kao i broj preminulih.

- Ipak, Srpska se nalazi u srednjoj grupi zemalja kada je riječ o ukupnom broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Taj broj je u posljednjih 14 dana je 346 i znači da smo u grupi sa Poljskom, Hrvatskom, Portugalom... - rekao je Šeranić.

Omn kaže da se u proteklih šest sedmica broj hospitalizovanih popeo na 546, a bio je ranije oko 180.

- Trenutno je na respiratorima 26 pacijenata u Srpskoj. Na planu onih koji su bili izliječeni, a koristili respiratore imamo realativno dobre rezultate - rekao je Šeranić.

On je dodao da je broj životno ugroženih porastao za 7,5 odsto, sa teškom kliničkom slikom za 19 odsto, a sa srednje teško kliničkom slikom za 58 odsto.

- Ovi trendovi ukazuju da je veliki broj lica na liječenju zbog čega se reorganizuju kapaciteti bolnica s ciljem da se maksimalno iskoriste, te da se obezbijede dodatni i kada je riječ o otvaranju kovid bolnica ili iskorištavanju, na primjer, srednjoškolskih centara ili banja - rekao je Šeranić.

On je dodao da se radi na tome da se obezbijedi adekvatan zdravstveni kadar koji će njegovati oboljele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana