Селак: На антидемократски чин одговорити демократски

ГС
Селак: На антидемократски чин одговорити демократски

Јучерашњим прогласом Кристијана Шмита у потпуности је дерогиран суверенитет сва три конститутивна народа и два ентитета али и саме БиХ, рекао је данас предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак.

“Јучерашњи поступак Кристијана Шмита је колонијални акт којим се поништава суверенитет три конститутивна народа и два ентитета од којих је саздана БиХ. Тим актом се удара и на континуитет и права Републике Српске. Ми ћемо одговорити демократски и јединствено, поштујући и позивајући се на норме међународног права и норме унутрашњег права дефинисаног у Дејтону,” изјавио је лидер СПС-а.

Селак је поручио да законе у БиХ могу доносити само од народа изабрани представници који сједе у Народној скупштини Републике Српске, парламенту Федерације БиХ и парламенту БиХ.

“СПС се залаже за европски пут БиХ, а тај процес подразумијева дјеловање и одлучивање на основу консензуса три народа. Одговорност је искључиво на домаћим политичарима и парламентарним партијама које су релевантне у погледу израде и усвајања закона,” поручио је Селак.

Додаје да Република Српска поштује Дејтонски споразум и да би народни представници требало да јединствено одговоре на новонасталу ситуацију доношењем одлука којима се одбацује колонијално управљање у земљи која је на путу ка Европској унији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана