Selak: Na antidemokratski čin odgovoriti demokratski

GS
Selak: Na antidemokratski čin odgovoriti demokratski

Jučerašnjim proglasom Kristijana Šmita u potpunosti je derogiran suverenitet sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta ali i same BiH, rekao je danas predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak.

“Jučerašnji postupak Kristijana Šmita je kolonijalni akt kojim se poništava suverenitet tri konstitutivna naroda i dva entiteta od kojih je sazdana BiH. Tim aktom se udara i na kontinuitet i prava Republike Srpske. Mi ćemo odgovoriti demokratski i jedinstveno, poštujući i pozivajući se na norme međunarodnog prava i norme unutrašnjeg prava definisanog u Dejtonu,” izjavio je lider SPS-a.

Selak je poručio da zakone u BiH mogu donositi samo od naroda izabrani predstavnici koji sjede u Narodnoj skupštini Republike Srpske, parlamentu Federacije BiH i parlamentu BiH.

“SPS se zalaže za evropski put BiH, a taj proces podrazumijeva djelovanje i odlučivanje na osnovu konsenzusa tri naroda. Odgovornost je isključivo na domaćim političarima i parlamentarnim partijama koje su relevantne u pogledu izrade i usvajanja zakona,” poručio je Selak.

Dodaje da Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum i da bi narodni predstavnici trebalo da jedinstveno odgovore na novonastalu situaciju donošenjem odluka kojima se odbacuje kolonijalno upravljanje u zemlji koja je na putu ka Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana