СДА призива OHR

Жељка Домазет
СДА призива OHR

Сарајево - Сједница Дома народа Парламента БиХ у уторак није одржана због недоласка три српска делегата, усљед чега није било кворума, а у СДА су истакли да због тога треба да реагује OHR.

Сједници нису присуствовали чланови Клуба српских делегата Средоје Новић и Небојша Радмановић из СНСД-а и Драгутин Родић из ДНС-а, јер нису испоштовани принципи који су до сада важили у формирању заједничких комисија Парламента БиХ. Посланици СДС-а у Парламенту БиХ препустили су кадровима СДА и ДФ-а двије српске позиције у Заједничкој комисији за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ. СДС је прво подржао приједлог СДА да кандидат из РС у тој комисији буде Садик Ахметовић. С обзиром на то да је због тога било предложено више кандидата из РС него из ФБиХ, СДС је затражио да умјесто Николе Шпирића из СНСД-а у комисију уђе лидер ДФ-а Жељко Комшић.

Новић, који је шеф Клуба делегата српског народа, казао је да не траже ништа што им не припада.

- Реакција делегата бошњачког народа из СДА је очекивана. Њима је најлакше то окарактерисати као антидејтонско дјеловање, да би изазвали интересовање међународне заједнице и OHR-а. Невјероватно је да то тврди СДА, чији су делегати током прошлог мандата у Дому народа годину избјегавали да дођу на сједнице и блокирали његов рад. То им није било антидејтонско дјеловање, а недолазак на једну сједницу делегата из РС јесте - истакао је Новић и додао да нико не може омаловажавати највећу опозициону странку у Парламенту БиХ.

Родић је истакао да њихов потез свако може звати како хоће, али да су симптоматичне адресе са којих долазе критике.

- Неки у прошлом мандату нису присуствовали сједницама Дома које због недостатка кворума нису одржаване, али тада то нису звали блокадом и антидејтонским дјеловањем и није призивана интервенција OHR-а. Да је било воље за разговор не би дошло до тога да се једноставна питања закомпликују. Ми смо само показали да није добро за БиХ да се одређена питања рјешавају мимо Устава и процедура. У Парламенту не треба спроводити силу - казао је Родић.

Предсједавајући Дома народа Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ истакао је да је разлог недоласка настао у Представничком дому, када су замијењени кандидати на листама за заједничке комисије.

- Залагао сам се за то да се мјеста у комисијама распоређују у складу са снагом странака у Парламенту. Стога су и посланици ХДЗ-а били против приједлога састава комисије за надзор над ОБА - рекао је Чолак.

Замјеник предсједавајућег Дома народа из СДС-а Огњен Тадић сматра да није било никаквог разлога да Радмановић Новић и Родић не дођу на сједницу.

- У Клубу српских делегата је постигнут апсолутни консензус о томе како ће представници Срба бити представљени у заједничким комисијама. Ако су хтјели да скрену пажњу са чињенице да је ових дана из БиХ послато неколико добрих вијести онда морам рећи да то није пристојно - сматра Тадић и додаје да никоме у СДС-у не пада на памет да призива OHR.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић из СДА је неодржавање сједнице назвао блокадом законодавне власти у БиХ и оцијенио да је OHR позван да се укључи у рјешавање проблема.

- Када се догоди антидејтонско дјеловање и блокада институција, мислим да OHR има обавезу да ријеши такву ситуацију – казао је Софтић.

Делегат бошњачког народа из СББ-а Фахрудин Радончић је казао да је недопустиво да се у Парламенту БиХ минимизира највећа опозициона странка какав је СНСД.

- Предсједавајући Заједничке комисије за надзор над ОБА увијек је из опозиције. СНСД и ДНС имају седам посланика у Представничком дому и три делегата у Дому народа, али неко жели да руковођење том комисијом преузме СДП, који је патуљак на нивоу парламентарне власти - казао је Радончић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана