Савјет министара за одлазак страних судија

Ж. Домазет, В. Кулага
Савјет министара за одлазак страних судија

Сарајево, Бањалука - Стране судије требало би идуће године коначно да напусте Уставни суд БиХ уколико Стратегија за реформу сектора правде у БиХ буде реализована планираним темпом.

Савјет министара БиХ усвојио је прошле седмице акциони план за спровођење Стратегије за реформу сектора правде у БиХ којом је обухваћен период од 2014. до 2018. године. Стратегијом је, између осталог, предвиђено да у 2018. години буде израђен и у парламентарну процедуру упућен дуго очекивани закон о Уставном суду БиХ. За реализацију тог задатка задужено је Министарство правде БиХ које ће закон сачинити у координацији са министарствима правде РС и ФБиХ и правосудном комисијом Брчко дистрикта.

- Доношење овог закона је од изузетне важности јер Уставни суд тренутно ради по сопственим правилима. Веома је важно да дуже од двије деценије након потписивања Дејтонског мировног споразума стране судије буду замијењене домаћим - рекли су "Гласу Српске" у Министарству правде БиХ.

На одласку страних судија из Уставног суда БиХ посебно инсистира РС, јер су странци константно са бошњачким судијама прегласавањем доносили одлуке на штету Српске. Кап која је превршила чашу стрпљења била је одлука према којој Дан Републике не може бити прослављан 9. јануара јер је тог датума и крсна слава Свети Стефан. Послије тога услиједила је и одлука о поништавању резултата референдума о Дану Републике који је спроведен након одлуке Уставног суда о 9. јануару. Све странке из РС које имају посланике у Парламенту БиХ упутиле су лани у парламентарну процедуру приједлог закона о Уставном суду БиХ који је предвиђао замјену страних судија домаћим и онемогућавање прегласавања, али је послије бројних опструкција блокирано његово усвајање. Нову иницијативу за доношење закона о Уставном суду потом су покренули СНСД и ХДЗ чији тимови приводе крају приједлог.

Доношење закона о Уставном суду БиХ стигло је и као новина у акционом плану за спровођење Стратегије за реформу сектора правде у БиХ. У Министарству правде БиХ наглашавају да је акциони план требало да буде усвојен када и стратегија, али да је добро да је донесен и са закашњењем.

- Одржано је мноштво састанака и на крају је усвојен добар документ на коме треба истински радити - истакли су у Министарству правде БиХ.

Министар правде РС Антон Касиповић нагласио је да је добро познат став Српске у вези са законом о Уставном суду БиХ.

- Уставни суд је једна од најважнијих институција у свакој држави, па и у БиХ. Дошли смо до тренутка и околности у којима је објективно да грађани БиХ који имају знања и компетенције могу да обављају функције судија у Уставном суду БиХ. Стварањем услова да грађани БиХ буду судије Уставног суда БиХ показали би зрелост ове земље - истакао је Касиповић.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ и члан парламентарне Уставноправне комисије Лазар Продановић је подсјетио да та странка већ дуже вријеме покушава да приједлозима закона о Уставном суду БиХ утаба пут којим би странци отишли из те правосудне институције. Он је казао да документ којим је то предвиђено има још већу снагу јер долази из Савјета министара БиХ и ресорног министарства.

- То је сада коначно у складу са изјавама и порукама да БиХ мора да преузме пуни суверенитет ако жели да напредује у процесу европских интеграција. То значи и да стране судије коначно морају да напусте Уставни суд БиХ и да њихова мјеста заузму људи који имају држављанство БиХ. Значајно је и што је наглашена потреба да законски буду уређена правила по којима ће радити Уставни суд БиХ. Ако је то све усвојено у Савјету министара БиХ, онда то има већу могућност да буде прихваћено у даљој процедури када дође до ње - рекао је Продановић и додао да би било добро када би закон о Уставном суду био усвојен и прије 2018. године.

Планирани задаци

Акционим планом дефинисан је пакет реформских мјера које ће надлежне институције БиХ спровести ове и идуће године како би била унапријеђена ефикасност и транспарентност рада правосудних институција и боља примјена међународних стандарда.

Планирано је да у овој години буду усвојени закон о судовима у БиХ и измјене Закона о кривичном поступку БиХ. Биће анализиране и плате судија и тужилаца на свим нивоима, чланова Високог судског и тужилачког савјета БиХ и административног особља. Планирано је да буду израђене и измјене Закона о платама и накнадама носилаца правосудних функција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана