Шаровић се нуди и Сарајеву и Бањалуци

Дарко Момић
Шаровић се нуди и Сарајеву и Бањалуци

Бањалука - Новоизабрани предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић јуче је замутио политички бунар у БиХ својом изјавом да СДС од октобарских општих избора није био укључен у преговоре о формирању власти, али да ће од јесени бити активнија у том процесу и да СДС више неће сједити и гледати шта други раде.

Он је рекао да је СДС није био сметња и није мутио воду, али да је протеклих десет мјесеци у суштини неуспјешних десет мјесеци, додајући да су кључни партнери предвођени СНСД-ом доживјели неуспјех, јер нису успјели формирати власт и да су се више удаљили него приближили.

- Мислим да имамо капацитет да се можемо укључити у разговоре с другим партнерима. Можда у будућности да покушамо да те ствари поставимо на другачији начини и другачије ноге. Свакако не бих откривао будуће партнере, не би било фер, али не бисмо били политичка странка која се бави овим питањем да не тражимо партнере. Пробудићемо и све друге својим наступом и бићемо активни без респекта према било коме. Настојаћемо обезбиједити капацитет да можемо преговарати - изјавио је Шаровић за сарајевску телевизију Н1.

Он јуче није одговарао на наше позиве, а према тврдњама извора “Гласа Српске” из врха СДС-а нови лидер ове странке ни најближим сарадницима још није открио своје планове, тако да је прије конституисања новог Главног одбора и осталих страначких органа незахвално било шта прогнозирати. Ипак, наш саговорник тврди да “познајући Шаровића, апсолутно није искључено да он једним оком гледа у Сарајево и говори о формирању власти на нивоу БиХ, док другим намигује према Бањалуци”.

- Иза његових ријечи да ће “покушати да ствари постави на другачији начин и другачије ноге” може да се крије свашта, али у којем правцу ће од јесени кренути СДС, то у овом тренутку само он зна - каже наш саговорник.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић каже да је Шаровић у праву када каже да је протеклих десет мјесеци било неуспјешно, али још једном позива изборне побједнике да окончају процес који су започели.

- Чињеница је да су наводни побједници избора СНСД, СДА и ХДЗ БиХ процес формирања власти започели међусобном подршком и избором парламентарних руководстава на свим нивоима. Позивамо их да тај процес коначно доврше или нека кажу да је процес пропао и да нису у стању да формирају власт - каже Бореновић.

Он истиче да је математички могуће да се у Представничком дому БиХ окупи већина без СНСД-а и посланика владајуће коалиције у РС.

- Математички је могуће да се са по два посланика СДС-а и ПДП-а и једним СДА обезбиједи неопходних пет посланика из РС, али СНСД има четири од пет делегата у Дому народа БиХ, тако да је велико питање како би то функционисало - каже Бореновић.

Замјена теза

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић каже да је тренутно једини партнер СДС-а Бакир Изетбеговић.

- Ово што је СДС урадио у вези са пељешким мостом говори да су против моста у Градишци и против интереса Републике Српске, а све остало је замјена теза. Математички је изводљиво окупљање већине у Представничком дому мимо изборне воље грађана, али није касније оствариво. Међутим, они су спремни да по цијену останка у загрљају са СДА у питање доведу све политичке процесе у РС и БиХ. То је њихов једини циљ, а све остало је замјена теза - каже Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана