Šarović se nudi i Sarajevu i Banjaluci

Darko Momić
Šarović se nudi i Sarajevu i Banjaluci

Banjaluka - Novoizabrani predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović juče je zamutio politički bunar u BiH svojom izjavom da SDS od oktobarskih opštih izbora nije bio uključen u pregovore o formiranju vlasti, ali da će od jeseni biti aktivnija u tom procesu i da SDS više neće sjediti i gledati šta drugi rade.

On je rekao da je SDS nije bio smetnja i nije mutio vodu, ali da je proteklih deset mjeseci u suštini neuspješnih deset mjeseci, dodajući da su ključni partneri predvođeni SNSD-om doživjeli neuspjeh, jer nisu uspjeli formirati vlast i da su se više udaljili nego približili.

- Mislim da imamo kapacitet da se možemo uključiti u razgovore s drugim partnerima. Možda u budućnosti da pokušamo da te stvari postavimo na drugačiji načini i drugačije noge. Svakako ne bih otkrivao buduće partnere, ne bi bilo fer, ali ne bismo bili politička stranka koja se bavi ovim pitanjem da ne tražimo partnere. Probudićemo i sve druge svojim nastupom i bićemo aktivni bez respekta prema bilo kome. Nastojaćemo obezbijediti kapacitet da možemo pregovarati - izjavio je Šarović za sarajevsku televiziju N1.

On juče nije odgovarao na naše pozive, a prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske” iz vrha SDS-a novi lider ove stranke ni najbližim saradnicima još nije otkrio svoje planove, tako da je prije konstituisanja novog Glavnog odbora i ostalih stranačkih organa nezahvalno bilo šta prognozirati. Ipak, naš sagovornik tvrdi da “poznajući Šarovića, apsolutno nije isključeno da on jednim okom gleda u Sarajevo i govori o formiranju vlasti na nivou BiH, dok drugim namiguje prema Banjaluci”.

- Iza njegovih riječi da će “pokušati da stvari postavi na drugačiji način i drugačije noge” može da se krije svašta, ali u kojem pravcu će od jeseni krenuti SDS, to u ovom trenutku samo on zna - kaže naš sagovornik.

Lider PDP-a Branislav Borenović kaže da je Šarović u pravu kada kaže da je proteklih deset mjeseci bilo neuspješno, ali još jednom poziva izborne pobjednike da okončaju proces koji su započeli.

- Činjenica je da su navodni pobjednici izbora SNSD, SDA i HDZ BiH proces formiranja vlasti započeli međusobnom podrškom i izborom parlamentarnih rukovodstava na svim nivoima. Pozivamo ih da taj proces konačno dovrše ili neka kažu da je proces propao i da nisu u stanju da formiraju vlast - kaže Borenović.

On ističe da je matematički moguće da se u Predstavničkom domu BiH okupi većina bez SNSD-a i poslanika vladajuće koalicije u RS.

- Matematički je moguće da se sa po dva poslanika SDS-a i PDP-a i jednim SDA obezbijedi neophodnih pet poslanika iz RS, ali SNSD ima četiri od pet delegata u Domu naroda BiH, tako da je veliko pitanje kako bi to funkcionisalo - kaže Borenović.

Zamjena teza

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da je trenutno jedini partner SDS-a Bakir Izetbegović.

- Ovo što je SDS uradio u vezi sa pelješkim mostom govori da su protiv mosta u Gradišci i protiv interesa Republike Srpske, a sve ostalo je zamjena teza. Matematički je izvodljivo okupljanje većine u Predstavničkom domu mimo izborne volje građana, ali nije kasnije ostvarivo. Međutim, oni su spremni da po cijenu ostanka u zagrljaju sa SDA u pitanje dovedu sve političke procese u RS i BiH. To je njihov jedini cilj, a sve ostalo je zamjena teza - kaže Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana