Шаровић блокадом новца штети Српској

Маријана Миљић
Шаровић блокадом новца штети Српској

Бањалука - Власт РС оцијенила је јуче да став министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића да неће дозволити да дио новца који ће Русија исплатити на основу старог клириншког дуга заврши у буџету РС представља издају Српске.

Министарство финансија Русије обавијестило је БиХ да су спремни да клириншки дуг од 125 милиона долара исплате у новцу, а не у роби и услугама. Српска би требало да добије 33 одсто, а ФБиХ 67 одсто тог износа. Намјере Русије наишле су, међутим, на негодовање у Савјету министара БиХ, а Шаровић је изјавио да новац који би требало да припадне РС не треба да буде усмјерен на крпљење буџетских рупа.

- Мислим да овој актуелној власти у РС не треба дозволити да они буду ти који ће дијелити новац. Тај новац можемо ми српски представници у институцијама БиХ да подијелимо на поштенији и квалитетнији начин - рекао је раније Шаровић.

Влада РС је на јучерашњој сједници донијела низ закључака у вези са Шаровићевим ставом који ће бити достављени и Амбасади Русије у БиХ. Влада РС је изразила захвалност влади Русије што је одлучила да стари дуг измири у новцу, а не у роби као што је то био случај са другим државама са подручја бивше СФРЈ.

- Влада РС најоштрије осуђује Шаровићеве изјаве којима најављује да ће институције БиХ блокирати усмјеравање новца из Русије у буџете ентитета - саопштено је из Владе РС.

Став Владе је да би институције БиХ тиме нанијеле огромну материјалну штету грађанима РС.

- У складу са дописом Министарства финансија и трезора БиХ 31. марта ове године дали смо сагласност да дуг буде исплаћен тако да трећина иде за Српску и двије трећине за ФБиХ, како је и предложила влада Русије. То би за буџет РС представљало значајан приход јер се ради о око 70 милиона КМ - навела је Влада РС.

Нагласили су да одлуку о модалитету измирења клириншког дуга Руске Федерације према БиХ доноси искључиво влада Русије, а не поједина министарства у Савјету министара.

- Влада захтијева од Шаровића да упути званично извињење Русији јер је њихова добра намјера да помогну грађанима РС и ФБиХ, дјеловањем појединих представника власти на нивоу БиХ, на најгрубљи начин омаловажена - наведено је у саопштењу Владе РС која је нагласила да ће у случају даље политизације искрене намјере Русије за подршку РС и ФБиХ донијети закључке и о томе обавијестити Министарство финансија Русије.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да су се Шаровић и њему слични одлучили за издају РС, јачајући Савјет министара БиХ као мјесто одлучивања с циљем да се од њега направи влада БиХ.

- Могу да прихватим да они имају нешто против власти РС, али не могу да прихватим да имају нешто против РС. Сад могу да кажем да имају против Српске јер систематски раде против ње испуњавајући најригидније захтјеве које су Бошњаци могли поставити у БиХ, а то је урушавање РС - рекао је Додик.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изјавио је да је РС спремна да дио новца из Русије усмјери у привреду, за шта се заложио Шаровић.

- Тај новац сада свјесно блокирају у Савјету министара и спречавају да РС добије око 71 милион КМ, а ФБиХ преостали дио новца. Савјет министара БиХ новац неће моћи задржати за себе већ може једино да блокира спровођење одлуке руске владе. РС у посљедње вријеме није примила тежи и болнији ударац, јер је новац из Русије намијењен грађанима Српске - казао је Ђокић.

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је да и та странка жели да се дође до тог новца и да он буде подијељен по закону, те да Српска добије оно што јој припада.

- Нетачне су тврдње да Шаровић или СДС блокирају било какву исплату дуга. Не видим никакав разлог зашто би то СДС кочио. Поздрављамо настојања да то што прије буде завршено - рекао је Босић.

Он је навео да је разговарао са министром финансија и трезора БиХ Вјекославом Бевандом, који му је образложио да је прије 10 или 12 дана дошло писмо из Амбасаде Русије у БиХ у којем се наводи да је руска страна спремна да исплати новац и предлаже да то буде подијељено по принципу двије трећине ФБиХ, а трећина РС.

- Беванда је тражио од ентитетских влада да се изјасне о томе и до прије два дана, када смо разговарали, није добио никакав одговор од ентитетских влада. Тај дуг треба да буде исплаћен и подијељен свима којима припада, а то је и Брчко дистрикт - нагласио је Босић.

Блокаде новца

У Влади РС нагласили су да су представници СДС-а, ПДП-а и НДП-а у институцијама БиХ и раније у више наврата покушавали да блокирају новац намијењен буџету РС.

- Покушали су да блокирају новац који РС припада из добити "Електропреноса БиХ" и новац намијењен за буџетску подршку ентитетима кроз програм "Зајам за развојне политике" Свјетске банке - саопштено је из Владе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана