Сарајлија ухапшен због паљења цркве

Жељка Домазет
Сарајлија ухапшен због паљења цркве

Сарајево - Припадници МУП-а Кантона Сарајево ухапсили су мушкарца из Сарајева који је осумњичен за умијешаност у подметање пожара у цркви Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи.

- Радећи на расвјетљавању пожара у помоћној просторији у склопу цркве до кога је дошло у недјељу, полицијски службеници су дошли до сазнања да се у везу са извршењем овог кривичног дјела може довести мушкарац настањен у Сарајеву. Он је у недјељу пронађен и лишен слободе - саопштили су из МУП-а Кантона Сарајево и додали да је он јуче након обављене криминалистичке обраде требало да буде предат у надлежност Кантоналном тужилаштву Сарајево.

Портпарол МУП-а Кантона Сарајево Ирфан Нефић рекао је да више детаља о овом случају не може да изнесе, нити да открива идентитет ухапшеног.

Дио цркве Преображења Господњег запаљен је у недјељу ујутро тако што је кроз прозор убачена запаљива материја. Пожар је избио у просторијама магацина за вртни алат који се налази у склопу цркве. Повријеђених није било, али је на објекту настала велика материјална штета.

Цркву су јуче обишли премијер Кантона Сарајево Елмедин Конаковић и министри унутрашњих послова и просторног уређења, грађења и заштите околине Ведран Мулабдић и Чедомир Лукић, те високи представник Валентин Инцко.

- Влада ће након процјене штете пружити финансијску помоћ за санацију како би што прије били створени услови за обављање вјерских обреда - нагласио је Конаковић.

Мулабдић је најавио брзо окончање истраге, а Лукић је изразио наду да се овакви и слични догађаји убудуће неће дешавати.

Донацију за обнову најавио је и Инцко изразивши жаљење и забринутост због подметања пожара.

- Очекујем од надлежних институција да брзо дјелују и истраже све околности у вези с овим случајем. Правда мора бити брза. Истовремено позивам политичаре да не злоупотребљавају овај догађај у политичке сврхе - додао је Инцко.

Парох долачки Чедомир Ђелмо захвалио је на конкретном приједлогу за помоћ и на посјети оскрнављеној богомољи.

- Служење нисмо могли обавити због неугодног мириса, а остале активности настављамо неометано - казао је парох Ђелмо и додао да има пуно повјерење у рад полиције те да је сигуран да ће овај случај бити расвијетљен.

Храм у Пофалићима раније је био на мети пљачкаша, а два дана прије пожара прославио је крсну славу у присуству великог броја вјерника.

Порука Србима

Делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић изјавио је да се паљењем цркве шаље јасна порука да Срби нису добродошли у Сарајеву и ФБиХ.

Он је подсјетио да су српском народу у ФБиХ ускраћена сва права и да се налазе у веома тешкој ситуацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана