Санкције гасе рачуне: На удару банака нису само политичари већ и фирме и појединци

СрпскаИнфо
Санкције гасе рачуне: На удару банака нису само политичари већ и фирме и појединци

Банке у Републици Српској ових дана гасе рачуне свим физичким и правним лицима која су се нашла под ударом америчких санкција, а међу којима се налазе и фирме које запошљавају и по неколико хиљада радника, али и бивши хашки оптуженици.

Како сазнаје Српскаинфо на удару се ових дана нашла и фирма „Интеграл инжењеринг“, која је била у власништву покојног Слободана Станковића.

Станковић се на удару америчких санкција нашао у октобру 2022. године, а преминуо је неколико мјесеци касније.

Међутим, његово име након смрти није скинуто са ОФАК листе па се тако предузеће које је он основао ових дана нашло на удару.

Ријеч је о највећој грађевинској фирми у Српској која изводи капиталне пројекте, као што су „коридор 5Ц“, аутопут Бијељина-Рача, пројекат Дабар и други.

Ова фирма запошљава око 2.000 људи и има више десетина подизвођача, који су сада доведени у тешку ситуацију.

Блокадом рачуна Интеграл инжењеринга није угрожено само 2.000 радника и њихових породица, те десетине запослених у фирмама подизвођача, него и пуњење буџета, с обзиром на то да се ради о једном од највећих пореских обвезника.

О гашењу рачуна физичких и правних лица који се налазе на ОФАЦ листи протеклих дана јавно су говорили и неки од функционера Српске, а први човјек Електрокрајине и бивши предсједник Републике Српске, Драган Чавић откио је да је иста судбина задесила и двојицу радника тог предузећа.

Угрожене домаће банке

Ријеч је о двојици бивших осуђеника, који су одслужили затворску казну у Хагу, а којима су ових дана затворени  рачуни на којима је требало да им буде исплаћена плата.

Чавић каже да је апсурдна ситуација да након 20 година од одслужења казне, радници не могу добити плату.

И први човјек Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић упозорио је  да је ових дана наложено да се у банкама затворе рачуни свима који су се нашли на удару америчких санкција, укључујући и оним особама које су се нашле на „црној листи“ прије 20 година, а неки од њих су у међувремену и умрли.

– Ријеч је и о оних око 50-ак људи из СДС који су санкционисани прије 20-ак година. Имам незваничне информације и да је у току поступак да се затвори рачун СДС јер се и она налази на тој листи санкција. Што би значило да је ово један уцјењивачки потез који ће тражити од свих да се потпуно покоре да би имали право да учествују на изборима, купе лијекове и слично – рекао је Стевандић.

Министарка финасија Зора Видовић оцијенила је да је у току удар на комплетан привредни систем Српске, наводећи да је угрожено пословање домаћих банака са банкама у иностранству.

Она је истакла да америчка администарација врши снажан притисак на банкарски сектор у Републици Српској да угасе рачуне особама и пословним субјектима који су под ударом санкција САД, али и политичким организацијама као што је СДС.

У разговору са банкама, министарка финансија сазнала је да имају захтјеве од америчке администрације да се угасе рачуни за све оне који су на ОФАК листи и физичка и правна лица.

– По Закону о банкама свако у Српској има право на рачун како би му била исплаћена његова примања. То право сада је ускраћено. Не забрањују они банкама да оставе рачуне, али ако оставе рачуне онда ће им угасити свифтове угасити кореспондентне банке са том банком и онда она не може да послује и у санкцијама. То значи уништење комплететног привредног система Републике Српске и наравно нико не може се дозволити да се то деси – навела је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана