Санација путева трајаће три године

Марина Чигоја
Санација путева трајаће три године

Бањалука - Штета на путевима у Републици Српској у августовским поплавама процијењена је на два милиона марака, чиме је укупна штета причињена на путевима у елементарним непогодама ове године у РС достигла 150 милиона КМ.

Рекао је то у петак у Бањалуци вршилац дужности директора "Путева РС" Душко Гојић и истакао да ће за потпуну санацију бити потребне и до три године. Подсјетио је да је процијењена штета од поплава у мају на магистралним и регионалним путевима РС износила 148,5 милиона КМ. Казао је да су августовске поплаве највише проблема нанијеле на регионалним путевима у брдским подручјима.

Додао је да је сачињен детаљан план санације путне инфраструктуре од мајских поплава, док је у току израда плана санације од августовских поплава.

Казао је да су највећи проблеми у мају били у регији Бирач, у Посавини, добојској и бањалучкој регији гдје су страдали сви путеви који излазе из Бањалуке осим пута према Приједору и Новом Граду. Рекао је да би до зиме требало да буде санирано до трећине процијењене штете нагласивши да се неке критичне тачке хитно морају рјешавати.

- Са Свјетском банком имамо затворену финансијску конструкцију од 15 милиона КМ, што је довољно за санацију десет одсто процијењене штете. Обезбиједили смо и одређен дио новца кроз Фонд солидарности, тако да имамо затворену финансијску конструкцију за санацију од 25 до 30 одсто оштећених путева до зиме - нагласио је Гојић и додао да се санација осталих дијелова не може брзо завршити, јер је неопходна трајна санација како се ови проблеми не би поновили.

Истакао је да је оптималан рок за санацију капиталних инвестиција и пројеката до три године и додао да су међу пројектима који су у приоритету санација излаза из Бањалуке према Кнежеву, Јајцу те Челинцу и Котор Варошу.

- Приоритет је и путна инфраструктура око Добоја која је сва оштећена, мост у мјесту Крепшић на путу Брчко - Бијељина, као и пут од Зворника према Власеници, Шековићима и Хан Пијеску - истакао је Гојић.

Нагласио је да су план санације доставили институцијама Српске и свјетским финансијским институцијама које су спремне да помогну.

Урађено

Када је у питању оно што је до сада урађено, Душко Гојић је рекао да је завршена прва фаза санације, која подразумијева успостављање проходности, тако да су сви путеви проходни.

- При крају је и друга фаза у којој се санирају проблеми који се могу отклонити без пројеката и детаљних анализа, док смо пројекте попут клизишта и мостова сврстали по приоритетима, јер захтијевају стручни тимски рад и више времена - истакао је Гојић.

Приоритети

- путеви из Бањалуке према Кнежеву, Јајцу те Челинцу и Котор Варошу

- путна инфраструктура око Добоја

- мост у мјесту Крепшић на путу Брчко - Бијељина

- пут од Зворника према Власеници, Шековићима и Хан Пијеску

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана