Само једна особа из БиХ изнијела 851.000 евра

Вељко Зељковић
Само једна особа из БиХ изнијела 851.000 евра

САРАЈЕВО - Одлив новца из БиХ током прошле године био је за готово 40 одсто мањи у односу на претходне године, а што је посљедица пандемије вируса корона и смањеног обима спољнотрговинске размјене са иностранством. И у таквој кризној години забиљежен је својеврстан рекорд па је тако једна особа пријавила да из БиХ у иностранство носи укупно 851.000 евра.

Надлежне институције не могу откривати ко је у питању.

Предраг Дудуковић из Удружења економиста Републике Српске “SWOT” коментаришући последње податке Управе за индиректно опорезивање БиХ о одливу и приливу новца у БиХ током 2020. године, а које је кроз своје контролне механизме регистровала ова институција за “Глас” каже да су пандемија и пад размјене са иностранством повезани са обимом робних трансакција са иностранством, односно плаћањем роба и услуга ван и унутар земље., те у том контексту треба посматрати и забиљежени пад одлива новца из БиХ.  

- Током прошле године дошло је до значајног пада ове размјене БиХ, а што се по аутоматизму и ланчано одразило и на смањење одлива новца из БиХ – нагласио је Дудуковић, додајући како би ови трендови могли бити задржани и у наредном периоду.  

Иначе, према посљедњим подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, правна и физичка лица изнијела су из БиХ током прошле године више од 1,9 милијарди марака, у противвриједности различитих валута, а што је знатно мање у односу на рецимо 2018. када је овај одлив износио чак три милијарде марака.

Како су навели, ради се углавном о правним лицима, а највише новца је изнијето у еврима, готово 80 одсто. Значајна свота овог новца била је и у швајцарским францима, хрватским кунама, канадским, америчким и аустралијским доларима, данским, шведским и норвешким крунама, британској фунти, али и лирама, рубљама, динарима и маркама.

Када су у питању физичка лица, у посматраном периоду, забиљежена су само три случаја изношења новца, нешто мање од два милиона марака, од чега је само једна особа изнијела око  851.000 евра.

Укупна свота, вјероватно је нешто већа, јер се при изношењу мањих количина новца из БиХ оне не морају пријављивати. Како су појаснили из УИО БиХ, према Закону о спречавању прања новца у БиХ, сва лица су дужна на граници, а приликом изласка из земље, да пријаве свако изношење новца које је веће од 10.000 евра. Навели су и како не постоје ограничења у смислу количине новца који се може унијети или изнијети, али, како су истакли, важно је да постоји доказ о поријеклу тог истог новца.

- Услов који треба испунити је подношење доказа о поријеклу тог новца, тачније лица морају имати дозволу за износ новца коју им издају ентитетска министарстава финансија, која у правним поступцима доказују поријекло предметног новца - истакао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић, додајући да ова институција у свим тим случајевима те информације просљеђују финансијско-обавјештајном одјелу СИПА на провјеру.

Прилив

Према подацима УИО у БиХ је у последње двије године “званично” унесено око 62 милиона марака, од чега се нешто мање од 50 милиона односи на правна лица. Оно што је интересантно у овој причи јесте податак да је само једно физичко лице у БиХ унијело готово 4,7 милиона евра., али и да је прилив овог новца прије ове пандемије био два пута већи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана