САД користе Шмита да изазову нове сукобе у БиХ

Вељко Зељковић
САД користе Шмита да изазову нове сукобе у БиХ

БАЊАЛУКА - Европска унија, односно њени представници, судећи по посљедњим оштрим реакцијама и критикама из Брисела упућеним на адресу Кристијана Шмита због наметања Изборног закона, свјесни су безбједносних ризика по ЕУ уколико БиХ и даље настави да тавори као протекторат, док подршка коју је њемачки дипломата тим поводом добио из Вашингтона недвосмислено указује да САД очигледно није у интересу мир и стабилност у овом дијелу свијета.

Каже ово за “Глас Српске” правник Огњен Тадић коментаришући одлуку Кристијана Шмита да само неколико дана након што јер БиХ добила зелено свјетло за отварање преговора са Европском унијом одлучи да баци нови клип у међуетничке точкове и погази све напоре представника Срба и Хрвата да се до политичког рјешења дође договором и кроз званичне институције БиХ. Истиче и како је овај чин њемачког дипломате у потпуности разоткрио његову улогу у БиХ, али и с које му адресе у ствари долазе инструкције, из америчке амбасаде у БиХ.

- Дио јавности нам није вјеровао када смо аргументовано говорили да Шмит опструише европски пут БиХ и да му је задатак да задржи БиХ под протекторским статусом, па и по цијену отворених сукоба. Све опструкције које су долазиле од њега до дана добијања преговора показале су да смо били у праву. Сада имамо ситуацију која отприлике изгледа тако као да Шмит по сваку цијену мора изазвати сукобе у БиХ или ће га неко послати на Источни фронт. То је неподношљиво. Вјерујем да ће Република Српска на најбољи могући начин спријечити и сукобе које Шмит прижељкује и заштитити себе од њега. Ако буде памети код Хрвата и Бошњака, онда заједно можемо постићи тај успјех - поручио је Тадић.

Дупла игра

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја сматра да је ово наметање одлука странаца у супротности са тежњом да међународна заједница оде из БиХ, што мора ако мисли да се креће ка Европској унији, те да је сасвим логичан коментар портпарола Европске комисије да је висок степен међународне супервизије неспојив са европском будућношћу БиХ. Политиколог Филип Матић упозорава да Шмитово понашање личи на диктатуру, али и да мало наде улива саопштење Европске комисије да је “висок степен међународне супервизије неспојив са европском будућношћу БиХ”.

Правник и политички аналитичар Милко Грмуша наводи како не вјерује у искреност и наводно добре намјере ниједне од страна када је у питању БиХ, те да се све, у ствари, своди на њихове тренутне интересе.

- Сви ти високи званичници, ма с које стране долазили, нису добронамјерни, како према Републици Српској, тако и самој БиХ. Праве се наивни као француске собарице, као да нису знали да ће се ово десити па су, ето, пожурили са својим саопштењима и реакцијама, било да су оне негативне или позитивне на ову Шмитову одлуку. Никако не треба заборавити да они све ово вријеме подржавају Кристијана Шмита као високог представника и као папагаји понављају да он има право да намеће законе и користи бонска овлашћења. Значи, све ово је игра у којој грађани БиХ највише испаштају -  истакао је Грмуша за “Глас Српске”.  

Историчар Александар Раковић указује како постаје јасно да Шмит жели да тотално заоштри политичке односе унутар БиХ, а за тај план има подршку САД и осталих земаља Квинте које желе политичку конфронтацију са руководством Српске. Све се своди, истиче, на то да се што више смање елементи државности Српске.

- Јасно је да се Шмит не би упустио у све то без њихове подршке - навео је он додајући да постаје јасно и на шта је предсједник Србије мислио када је након Шмитове одлуке изјавио да предстоји најтеже вријеме до сада, јер су директно угрожени витални интереси Србије и Републике Српске.

Тешки дани

На ово је упозорио и оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин истичући да је у току финализација завјере против Републике Српске и Србије и да они који иза тога стоје хоће да “киднапују предсједника Милорада Додика и униште Српску”.

Коментаришући објаву предсједника Србије Александра Вучића да су пред Србијом и Српском тешки дани, Вулин је навео да је Кристијан Шмит почео да користи такозвана бонска овлашћења, што значи да може да ради шта год хоће у БиХ, не питајући никога и не поштујући Устав БиХ ни Дејтонски споразум. Сматра и да Шмит након наметања измјена Изборног закона неће стати, али да ће се наставити са процесуирањем свих који не поштују његове одлуке.

- У овом тренутку у БиХ се налазе снаге за брзо реаговање које за свој задатак имају хапшење председника Српске. Желе да га ухапсе, прете Републици Српској чак и укидањем платног промета. Крајњи циљ САД и Велике Британије је да демонтирају Републику Српску - упозорава Вулин.

Кристијан Шмит је, иначе, у понедјељак одлучио да наметне техничке измјене Изборног закона БиХ. Како је том приликом појаснио, ради се о измјенама закона које се односе на интегритет изборног процеса, а што  подразумијева да Централна изборна комисија БиХ именује предсједнике бирачких одбора, али и увођење скенера и видео-надзора.

Након овог његовог потеза, наметања ових измјена Изборног закона иако су представници власти на њему интензивно радили у протеклом периоду, реаговали су из Брисела, али и Вашингтона. Портпарол Европске комисије Петар Стано упозорио је да је висок степен међународне супервизије неспојив са европском будућношћу БиХ, док је помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајан изнио сасвим другачије мишљење - дајући пуну подршку Кристијану Шмиту и његовој употреби бонских овлашћења.

Непотребне интервенције

Из ХДЗ-а су изразили дубоко жаљење што је Кристијан Шмит посегао за наметањем рјешења у времену стабилне политичке власти, интензивног лидерског дијалога и отварања преговарачког процеса БиХ с ЕУ, те позвали све носиоце власти да врате процесе одлучивања у окриље легитимно изабраних представника. Из ове странке су истакли и да овакве непотребне интервенције у домаће законодавство само неколико дана након позитивног извјештаја ЕУ према БиХ, којим се признају и препознају позитивни једногодишњи резултати извршне и законодавне власти, могу имати несагледиве посљедице на даље интеграцијске процесе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана