РС референдумом не крши уставе и законе

В. Кулага, Ж. Домазет
РС референдумом не крши уставе и законе

Бањалука, Сарајево - РС ће 25. септембра одржати референдум на којем ће затражити мишљење грађана о томе да ли 9. јануар треба да буде обиљежаван и прослављан као Дан Републике, јер тиме не крши ни уставе ни законе, а иде и корак ка спровођењу судске одлуке.

Влада РС пренијела је те ставове у отвореном писму, које је јуче упутила акредитованим амбасадорима у БиХ уочи данашње сједнице Савјета за примјену мира (PIC), који ће расправљати о референдуму. Из Владе су поручили да је референдум у складу са позитивним прописима и да се тиче питања од највећег значаја за грађане РС. Он ће, како су навели, бити информативан за Народну скупштину РС у разматрањима која се тичу начина извршења одлуке Уставног суда БиХ од 26. новембра 2015. године, којом је дио Закона о празницима РС у вези са обиљежавањем 9. јануара као Дана РС проглашен неуставним.

- Иако се РС не слаже са одлуком Уставног суда у битним питањима, референдум је корак ка њеном спровођењу. Једини изричит налог из одлуке је да Народна скупштина РС "усклади" члан 3/б/ Закона о празницима са Уставом БиХ. Први корак ка усклађивању закона је да РС утврди да ли грађани желе да задрже 9. јануар као датум празника. Након што грађани дају свој став, парламент РС може да га размотри у оквиру настојања да се усклади спорни члан закона - наведено је у писму.

Амбасадорима је скренута пажња на чињеницу да се одлука Уставног суда не може тумачити као да се РС забрањује да обиљежава 9. јануар као годишњицу њеног оснивања. Забринутост Уставног суда у погледу Дана Српске, подсјећају из РС, произлази из чињенице да се поклапа са православном светковином Светим Стефаном и да 9. јануар, с обзиром на природу декларације коју обиљежава, наводно привилегује Србе у односу на друге народе.

- Када би то био случај, све и један јавни празник и у РС и у ФБиХ био би неуставан. Ако би одлука Уставног суда била тумачена као забрана зато што се поклапа са православном светковином, то би захтијевало да сви јавни празници којима се обиљежава вјерски празник, па чак и који падају на дан вјерског празника буду забрањени. Ако би судска одлука била тумачена као забрана обиљежавања Дана РС зато што наводно фаворизује један народ у односу на друге, то би онда значило обавезну забрану обиљежавања 1. марта, који се у ФБиХ прославља као "дан независности" - упозорили су у Влади РС.

У писму је поново наглашено да је референдум у потпуности у складу са Уставом БиХ и праксом демократских држава те да Дејтонски споразум не садржи ниједну одредбу која би се могла тумачити као забрана или ограничавање референдума. Писмо амбасадорима PIC-а јуче је упутио и предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, који је оцијенио да је референдум о Дану РС најозбиљнији удар на уставноправни поредак и владавину права од потписивања Дејтонског споразума.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић сматра да би, послије референдума, 9. јануар требало назвати даном државности РС.

- Тиме би била досљедно спроведена одлука Уставног суда, а значај датума подигнут на још виши ниво - каже Иванић.

Предсједавајући Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић не очекује ништа посебно од сједнице PIC-а.

- Треба имати исувише храбрости да би референдум о Дану РС био забрањен, јер би то био атак на демократију у свакој земљи - истакао је Новић.

Предсједавајући Дома народа Сафет Софтић сматра да би PIC и међународна заједница требало да ставе ван снаге одлуку о референдуму. Предсједник НДП-а Драган Чавић каже да референдум није питање којим треба да се баве међународна заједница и PIC и да то неће угрозити његово одржавање.

Републичка комисија за спровођење референдума о Дану РС донијела је јуче одлуку о именовању градских и општинских комисија за спровођење референдума. Комисије су формиране и у Сребреници и Брчко дистрикту, у којима је референдум наишао на отпор начелника Ћамила Дураковића, односно супервизора Бруса Бертона.

- РС улази у најбитнију фазу организације референдума - рекао је предсједник комисије Синиша Каран и за понедјељак најавио састанак предсједника свих општинских и градских комисија.

Тужилаштво БиХ саопштило је јуче да од Уставног суда БиХ није добило рјешење којим се констатује неизвршење његове одлуке и захтјев за идентификацију појединаца који је не спроводе.

Састанак у Београду у случају забране

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће у случају да високи представник у БиХ Валентин Инцко затражи забрану референдума о Дану РС, хитно позвати у Београд српске политичке лидере из РС на консултације, да би утврдили како штету свести на најмању мјеру по српски народ, односно извући највећу корист.

- Реаговаћемо одговорно, озбиљно, а нема сумње да ћемо желети да чујемо став свих српских представника. Немам право да нешто друго кажем - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана