Ристић: Вратићемо 4,2 милиона, болница није завршена јер нисмо добили дозволе

Ведрана Кулага
Ристић: Вратићемо 4,2 милиона, болница није завршена јер нисмо добили дозволе

БИЈЕЉИНА - Власник компаније "Балкан Глобал" из Бијељине Славен Ристић рекао је да ће компанија извршити поврат 4,2 милиона КМ које је добила на набавку покретне болнице , али је нагласио да неће дозволити да буде "жртвено јагње" те да болница још није завршена јер су за то постојали објективни и реални разлози и да су се чекале дозволе са нивоа БиХ.

На данашњој сједници Републичког штаба за ванредне ситуације донесен је закључак да Институт за јавно здравство Републике Српске тражи једнострано раскидање уговора са добављачем покретне болнице, предузећем "Балкан глобал", те поврат 4,2 милиона КМ, колико је плаћена мобилна болница. У саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу наводи се да се уговор раскида због неизвршених уговорних обавеза испоручиоца.

Ристић је потврдио да је тачно да је испорука каснила, али истиче да је до тога дошло јер нису добили дозволу од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да увезу медицинску опрему.

-  Ми смо обавезали на рок од 12 дана за испоруку полазећи од претпоставке да ћемо у ванредној ситуацији од Агенције добити дозволу за увоз опреме, али нисмо ни данас добили дозволу, што је довело до низа административних потешкоћа и до кашњења. Ова ситуација класичан је примјер да БиХ не функционише као нормална земља, јер нису дозволили да се роба оцарини и монтира, тражећи све иједан папир за најмањи комад медицинске опреме иако су знали да се опрема набавља из тадашњег епицентра пандемије вируса корона - са сјевера Италије и да је то било немогуће обезбиједити у рекордном времену – тврди Ристић.

Он је нагласио да му све ово личи на "кооординисану обавјештајну акцију опозиције против Републике Српске и њега лично", те да "у цијелој овој хајци има и реципроцитета због афере са респираторима у ФБиХ, па да се то пренесе и у Републику Српску".

Сматра да је цијела ситуација исполитизована, али наглашава да ће све испоштовати и прихватити раскид уговора и да не бјежи од било какве обавезе.

- Ми смо од почетка трудили да будемо дио рјешења, а не дио проблема, доказали смо дјелима, а не ријечима шта смо радили и како смо радили. Сматрамо да је комплетна ситуација исполитизована, али, наравно, прихватамо било какву одлуку Института - рекао је Ристић.

Додао је да су сачували све документе да би спрали љагу са имена компаније те да ће компанија извршити поврат 4,2 милиона КМ.

- Не желим да будем деструктиван, преузимам одговорност за све јер знам да ми је савјест чиста и да нисам имао жељу за самопромоцијом већ да помогнем свом народу. Постоји сва документација која је јавна и може је погледати ко год жели, али нећу дозволити да ме због неких биједних политичких поена и изборне кампање ситних манипулатора неко прозива и назива профитером - поручио је Ристић.

Истакао је да компанија неће пропасти за 4,2 милиона КМ.

- Нама ово није био комерцијалан посао, не желимо да додатно полизитујемо ситуацију и извршићемо поврат. Ја не живим од превара, већ од својих фабрика које успјешно послују и запошљавају на стотине радника у иностранству и Републици Српској. Они који покушавају да ме окаљају су политички калкуланти који би на лажима о мени да граде политичку каријеру. То нећу дозволити, као што нећу пристати ни на покушаје "рекетирања" појединих медија. Не дам свој образ и све оно што сам урадио за добробит свог народа да каља било ко, поготово не политички калкуланти и манипулатори - истакао је Ристић. Наводећи да га не занимају било какве политичке игре, калкулације и политизација било чега, Ристић је подсјетио да су исти ти који су се шетали и фотографисали мјесто гдје се врши монтажа мобилне болнице на почетку пандемије вируса корона побјегли у мишију рупу.

- Ми смо набавили болници у најгоре вријеме када нико није могао. Тада су сви злонамјерни ћутали, док су добронамјерни аплаудирали и сада када је све прошло онда смо ми испали профитери. Сви ти манипулатори врло добро знају да су Словенија, Македонија и многе друге земље исте те болнице набављали за 7,5, милиона КМ, а ми смо стављени у контекст профитера -  рекао је Ристић.

Додао је да је БиХ јединствена земља у којој не дају да помогнеш свом народу и да будеш добротвор, већ те још разни манипулатори покушавају окаљати зарад ситних политичких интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана