Републички штаб за ванредне ситуације:Обједињени досадашњи закључци о ограничењу и забрани кретања

Срна
Републички штаб за ванредне ситуације:Обједињени досадашњи закључци о ограничењу и забрани кретања

БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак у којем је објединио до сада донесене закључке о ограничењу и забрани кретања на територији Републике Српске ради спречавања ширења болести изазване вирусом корона.

- Обједињеним закључком наређена је забрана кретања на територији Српске лицима са навршених 65 и више година живота 24 часа, као и свим лицима без обзира на године живота од 20 до пет часова и свим лицима изван њиховог мјеста пребивалишта/боравишта од суботе у 12 часова до недјеље у 18 часова - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Забрана по овом закључку не односи се на здравствене раднике који су на задатку, лица којима је неодложно потребна здравствена помоћ, припаднике Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске који су на задатку, друге припаднике агенција за провођење закона и организација који врше јавна овлашћења, који су на задатку.

Такође се забрана не односи на лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада, лица којима МУП Српске изда дозволу за кретање и на домаће и стране превознике који врше превоз ствари у друмском саобраћају уз предочавање доказа о вршењу превоза (потврда о потреби кретања, потврда о ангажовању возача, међународни товарни лист-ЦМР, отпремница, путни налог).

Изузетно се дозвољава кретање лицима са навршених 65 и више година живота уторком и петком од седам до десет часова ради куповине основних животних намирница, лијекова и обављања послова у банкама, уз поштовање задужења и препорука.

Задужења и препоруке дефинишу да су власници трговачких радњи, апотека и руководство у банкама дужни да се строго придржавају утврђених мјера заштите које се односе на дезинфекцију, социјално растојање и боравак у просторији до три лица.

Препоручује се власницима трговачких радњи, апотека и руководству у банкама да у наведеном периоду пружају услуге искључиво тим лицима, а лицима млађим од 65 година да у периоду када је дозвољено кретање лицима од 65 и више година не обављају куповину и послове у банкама.

Кретање се дозвољава лицима старим до 75 година у сеоским подручјима ради обављања пољопривредних послова, уз обавезно придржавање заштитне мјере социјалног растојања, као и пчеларима, без обзира на године живота, који посједују рјешење о регистрацији пчелињака издато од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, уторком и у дане викенда, од мјеста становања до пчелињака, осим у периоду од 20.00 до 5.00 часова.

 

Свако непоштовање мјера прописаних овим закључком казниће се у складу са важећим законским прописима Републике Српске, а за реализацију закључка задужен је МУП Српске.

Овај закључак о ограничењу и забрани кретања на територији Републике Српске ступа на снагу даном доношења и примјењиваће се до 13. априла.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана