Republički štab za vanredne situacije:Objedinjeni dosadašnji zaključci o ograničenju i zabrani kretanja

Srna
Republički štab za vanredne situacije:Objedinjeni dosadašnji zaključci o ograničenju i zabrani kretanja

BANjALUKA - Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak u kojem je objedinio do sada donesene zaključke o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske radi sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

- Objedinjenim zaključkom naređena je zabrana kretanja na teritoriji Srpske licima sa navršenih 65 i više godina života 24 časa, kao i svim licima bez obzira na godine života od 20 do pet časova i svim licima izvan njihovog mjesta prebivališta/boravišta od subote u 12 časova do nedjelje u 18 časova - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Zabrana po ovom zaključku ne odnosi se na zdravstvene radnike koji su na zadatku, lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske koji su na zadatku, druge pripadnike agencija za provođenje zakona i organizacija koji vrše javna ovlašćenja, koji su na zadatku.

Takođe se zabrana ne odnosi na lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada, lica kojima MUP Srpske izda dozvolu za kretanje i na domaće i strane prevoznike koji vrše prevoz stvari u drumskom saobraćaju uz predočavanje dokaza o vršenju prevoza (potvrda o potrebi kretanja, potvrda o angažovanju vozača, međunarodni tovarni list-CMR, otpremnica, putni nalog).

Izuzetno se dozvoljava kretanje licima sa navršenih 65 i više godina života utorkom i petkom od sedam do deset časova radi kupovine osnovnih životnih namirnica, lijekova i obavljanja poslova u bankama, uz poštovanje zaduženja i preporuka.

Zaduženja i preporuke definišu da su vlasnici trgovačkih radnji, apoteka i rukovodstvo u bankama dužni da se strogo pridržavaju utvrđenih mjera zaštite koje se odnose na dezinfekciju, socijalno rastojanje i boravak u prostoriji do tri lica.

Preporučuje se vlasnicima trgovačkih radnji, apoteka i rukovodstvu u bankama da u navedenom periodu pružaju usluge isključivo tim licima, a licima mlađim od 65 godina da u periodu kada je dozvoljeno kretanje licima od 65 i više godina ne obavljaju kupovinu i poslove u bankama.

Kretanje se dozvoljava licima starim do 75 godina u seoskim područjima radi obavljanja poljoprivrednih poslova, uz obavezno pridržavanje zaštitne mjere socijalnog rastojanja, kao i pčelarima, bez obzira na godine života, koji posjeduju rješenje o registraciji pčelinjaka izdato od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, utorkom i u dane vikenda, od mjesta stanovanja do pčelinjaka, osim u periodu od 20.00 do 5.00 časova.

 

Svako nepoštovanje mjera propisanih ovim zaključkom kazniće se u skladu sa važećim zakonskim propisima Republike Srpske, a za realizaciju zaključka zadužen je MUP Srpske.

Ovaj zaključak o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske stupa na snagu danom donošenja i primjenjivaće se do 13. aprila.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana