Републички центар сабира свједочанства бораца и припадника МУП-а РС: Трајни траг славне борбе за Српску

Ведрана Кулага Симић
Републички центар сабира свједочанства бораца и припадника МУП-а РС: Трајни траг славне борбе за Српску

БАЊАЛУКА - Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих предузео је прве кораке да би на једном мјесту сабрао што више свједочанстава војника и полицајаца о ратном путу и данима на бранику отаџбине, јер је жива ријеч најбољи свједок.

Ријеч је новој активности Републичког центра на којој сарађују са борачким организацијама широм Републике Српске, јер је циљ да прикупе што више изјава бивших припадника Војске Републике Српске и МУП-а Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата, односно што више личних свједочанстава бораца о њиховог ратном путу, као и ратном путу јединица и војника.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић упутио је позив свим припадницима Војске Српске, Министарства унутрашњих послова и онима који су били дио политичких структура да дају своја свједочанства, односно испричају своју ратну причу.

- То је оно нешто што треба да остане као трајни траг тачних историјских чињеница и дио једног од најзначајнијих историјских докумената који ће далеко већу вриједност сигурно имати за 20, 30 и више година. Имаћемо и тада живу ријеч која ће бити записана и када нас више не буде - истакао је Којић за “Глас Српске”.

Идеја је да та лична свједочанства остану трајна архивска грађа која ће се моћи користити за одређене публикације.

- Свако ко буде хтио да истражује, на примјер, пробој коридора, моћи ће из свједочанства неких људи, који су у свом ратном путу били на том ратишту, да извуче њихове ријечи, цитира их у неким публикацијама. Оне ће бити основ за писање историјских књига, докумената и публикација - закључио је Којић.

О прошлим, садашњим и будућим активностима Републичког центра Којић је половином маја причао на тематској сједници Одбора за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине, на којој је расправљано о стању у области борачко-инвалидске заштите. О извјештају са сједнице посланици ће расправљати на скупштинском засједању, које почиње сутра.

У документу је истакнуто да тај центар анализира, редовно евидентира и ажурира евиденције Срба против којих се воде поступци у правосудним институцијама те да се посебна пажња посвећује очувању културе сјећања и памћења. До сада су објавили и неколико публикација, међу којима је она у којој су пописане жртве Одбрамбено-отаџбинског рата. У току је, истакао је Којић том приликом, рад на атласу масовних стратишта српског народа, попису рањених припадника Војске Републике Српске, МУП-а и цивила, док је истраживање страдања жена и дјеце објављено у публикацији “Жене жртве рата”.

Мапе

Милорад Којић је потврдио и да је у току истраживање материјалне штете почињене у Српској, истраживање и израда више анализа те хронологија о ратним дешавања и мапирање логора.

- Истраживање НАТО напада на Српску у потпуности је истражено и издата је публикација - поручио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана