Republički centar sabira svjedočanstva boraca i pripadnika MUP-a RS: Trajni trag slavne borbe za Srpsku

Vedrana Kulaga Simić
Republički centar sabira svjedočanstva boraca i pripadnika MUP-a RS: Trajni trag slavne borbe za Srpsku

BANjALUKA - Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih preduzeo je prve korake da bi na jednom mjestu sabrao što više svjedočanstava vojnika i policajaca o ratnom putu i danima na braniku otadžbine, jer je živa riječ najbolji svjedok.

Riječ je novoj aktivnosti Republičkog centra na kojoj sarađuju sa boračkim organizacijama širom Republike Srpske, jer je cilj da prikupe što više izjava bivših pripadnika Vojske Republike Srpske i MUP-a Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, odnosno što više ličnih svjedočanstava boraca o njihovog ratnom putu, kao i ratnom putu jedinica i vojnika.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić uputio je poziv svim pripadnicima Vojske Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova i onima koji su bili dio političkih struktura da daju svoja svjedočanstva, odnosno ispričaju svoju ratnu priču.

- To je ono nešto što treba da ostane kao trajni trag tačnih istorijskih činjenica i dio jednog od najznačajnijih istorijskih dokumenata koji će daleko veću vrijednost sigurno imati za 20, 30 i više godina. Imaćemo i tada živu riječ koja će biti zapisana i kada nas više ne bude - istakao je Kojić za “Glas Srpske”.

Ideja je da ta lična svjedočanstva ostanu trajna arhivska građa koja će se moći koristiti za određene publikacije.

- Svako ko bude htio da istražuje, na primjer, proboj koridora, moći će iz svjedočanstva nekih ljudi, koji su u svom ratnom putu bili na tom ratištu, da izvuče njihove riječi, citira ih u nekim publikacijama. One će biti osnov za pisanje istorijskih knjiga, dokumenata i publikacija - zaključio je Kojić.

O prošlim, sadašnjim i budućim aktivnostima Republičkog centra Kojić je polovinom maja pričao na tematskoj sjednici Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine, na kojoj je raspravljano o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite. O izvještaju sa sjednice poslanici će raspravljati na skupštinskom zasjedanju, koje počinje sutra.

U dokumentu je istaknuto da taj centar analizira, redovno evidentira i ažurira evidencije Srba protiv kojih se vode postupci u pravosudnim institucijama te da se posebna pažnja posvećuje očuvanju kulture sjećanja i pamćenja. Do sada su objavili i nekoliko publikacija, među kojima je ona u kojoj su popisane žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata. U toku je, istakao je Kojić tom prilikom, rad na atlasu masovnih stratišta srpskog naroda, popisu ranjenih pripadnika Vojske Republike Srpske, MUP-a i civila, dok je istraživanje stradanja žena i djece objavljeno u publikaciji “Žene žrtve rata”.

Mape

Milorad Kojić je potvrdio i da je u toku istraživanje materijalne štete počinjene u Srpskoj, istraživanje i izrada više analiza te hronologija o ratnim dešavanja i mapiranje logora.

- Istraživanje NATO napada na Srpsku u potpunosti je istraženo i izdata je publikacija - poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana