Развој односа у духу добросусједства

Срна
Развој односа у духу добросусједства

Сарајево - Односи БиХ и Хрватске развијају се у духу добросусједства, рјешавања отворених питања и унапређења регионалне сарадње на свим пољима, чиме се испуњавају европски стандарди у области билатералних односа двије сусједне земље, наглашено је у разговору чланова Заједничког колегијума оба дома парламента са предсједником Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић.

Китаровићева је рекла да је у БиХ дошла са порукама пријатељства и добросусједства, и додала да Загреб и Сарајево нису далеко, већ близу, и да блискост желе да задрже у односима двије земље, саопштено је из парламента БиХ.

Према њеним ријечима, Хрватска ће наставити да пружа подршку БиХ у процесу евроатлантских интеграција, а она очекује да ће њен петогодишњи мандат на функцији предсједника Хрватске бити испуњен дијалогом и рјешавањем свих отворених питања у односима са БиХ.

Китаровићева је напоменула да Хрватска поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ, те додала да је сусједна земља заинтересована за рјешавање уставноправног положаја Хрвата, уз уважавање сваког договора изабраних представника сва три конститутивна народа.

Предсједавајући Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак поздравио је чињеницу да је новозабрани предсједник Хрватске испунила обећање и изабрала БиХ као прву земљу коју је посјетила.

"Такав избор свједочи о важности коју Хрватска придаје билатералним односима са БиХ", рекао је Чолак.

Предсједавајући Дома народа изразио је увјерење да ће Хрватска својим искуством у процесу европских интеграција помоћи БиХ на европском путу, као и да ће односи двије земље свакога дана бити још бољи.

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Шефик Џаферовић пожелио је да се добросусједски односи БиХ и Хрватске наставе развијати на највишем нивоу.

Џаферовић је истакао и потребу заједничког наступа двије земље на регионалном и мултилатералном плану, те напоменуо да очекује снажну помоћ Хрватске у процесу европских и евроатлантских интеграција БиХ.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић рекао је да посјету предсједника Хрватске схвата као гест добре воље и као намјеру да двије сусједне земље побољшају односе на свим нивоима.

Босић се нада да је прошло вријеме конфликата и враћања у прошлост, и да ће се цијели регион окренути будућности и сарадњи.

Он је позвао све носиоце најзначајнијих функција у обје земље да уложе додатне напоре да би се ријешила сва отворена питања између БиХ и Хрватске.

Указујући да је побољшање економске ситуације у БиХ приоритет свих приоритета, замјеник предсједавајућег Представничког дома рекао је да од Хрватске очекује сарадњу и разумијевање и на економском плану.

Предсједнику Хрватске обратила се и замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто, која је оцијенила да долазак Китаровићеве у БиХ доживљава као посјету пријатеља.

Напомињући да је БиХ могућа једино као земља три потпуно равноправна народа, Кришто је нагласила да је рјешавање овог питања основни предуслов за напредак БиХ на европском и евроатлантском путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана