Раст минималца гура предузећа у сиву зону

Aнита Јанковић Речевић
Раст минималца гура предузећа у сиву зону

БАЊАЛУКА - Још једно повећање најниже плате у Српској гурнуло би добар дио предузећа у сиву зону, затворило радна мјеста и угрозило развој привреде, став је домаћих послодаваца, док из синдиката поручују да је раст минималца неопходан да би радници преживјели кризу и изборили са проблемима проузрокованим инфлацијом.

Након што је у петак отказана сједница Економско-социјалног савјета РС, на којој је социјални партнери требало да преговарају о повећању најниже плате у Српској, све очи упрте су у Владу РС која треба донијети коначну одлуку о овом питању.

Послодавци тврде да је повећање минималца супротно свим економским законима, нарочито када се има у виду да је бруто минимална плата у Српској и сада већа него Србији, Бугарској, Македонији и Албанији, земљама које имају далеко већи БДП по глави становника.

Предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза РС Дејан Мијић каже да су предузећа у овом сектору већ сада у изузетно тешкој ситуацији, да су поједини пред затварањем те да ће повећање најниже плате само убрзати процес стављања кључа у браву.

- Налазимо се у незавидној ситуацији још од времена пандемије, а енорман раст цијена само је погоршао стање. Приходи нису ни близу нивоа прије короне, а трошкови су порасли дупло и тродупло. Велики број предузећа не може пратити уплату пореза и доприноса за исплаћене плате - рекао је Мијић и подсјетио да су од Владе Републике Српске тражили помоћ приликом уплате доприноса за шест мјесеци, али да немају информацију хоће ли то бити и учињено.

Што се тиче додатног повећања минималца, Мијић сматра да је илузорно причати о томе без драстичног смањења намета.

- И сами тражимо рјешења за повећање плате да бисмо задржали раднике, али са овим приходима то је немогуће. Једини начин је драстично смањење доприноса и надам се да ће Влада РС то схватити и наћи рјешење. Плате на овај начин не могу расти, јер бисмо тиме дошли у још тежи положај, а то је смањење радних мјеста и прелазак дијела послодаваца у сиву зону - сматра Мијић и наглашава да се плате не повећавају уредбом и декретом, већ само радом и приходовањем нових средстава.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да су плате у Српској ове године значајно више порасле у односу на Њемачку, Србију, Хрватску, иако наша привреда не послује боље од тамошњих, наглашавајући да ће додатним растом минималца Српска само повећати инфлацију и гурнути грађане у још дубљу кризу.

- Поредимо се са Србијом и Бугарском, јер су нам они конкуренција на тржишту. Ако ми у цијену производа гурамо већи трошак за плате, аутоматски нисмо конкурентни на тржишту и губимо радна мјеста. За реалан раст плата треба остварити продуктивност, што се сада не дешава - категоричан је Тривић, који каже да представницима синдиката радника у Српској није битно очување радних мјеста и развој привреде, већ искључиво бављење популизмом и побуном радника, како против послодаваца тако и против Републике.

Поређења Српске са Бугарском и Србијом су, сматра с друге стране предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, ругање радничкој класи и додатна стимулација људима за напуштање ових простора.

- Основне животне намирнице су много јефтиније у Бугарској и Србији у односу на Српску, гориво такође, јер су те земље донијеле мјере којим се каналише повећање цијена. Ако желимо да се поредимо с другима, требало би да будемо фер и поредимо се се са Хрватском, Словенијом и Црном Гором, гдје је најнижа плата 450 евра - прича Мишићева.

Она каже да 167.000 радника у Српској својим примањима не може покрити трошкове корпе са прехрамбеним артиклима, који износе 990 марака.

- Синдикат баш брига за популизам, боримо се да радници преживе у овим тешким временима, да могу да зараде колико је неопходно да плате литар уља шест КМ. Послодавци су лани, у кризној години остварили добит од 2,4 милијарде и како сад не могу пратити раст минималца. Па само из буџета РС повукли су на стотине милиона марака по разним основама - категорична је Мишићева.

На питање шта ако је та добит у рукама неколицине, док остали послују на ивици рентабилности, Мишићева каже да су они послодавци који се највише противе расту минималца међу првима на листи по оствареној добити.

Када је у питању гашење радних мјеста, Мишићева тврди да су то устаљене пријетње пословне заједнице кад год се поведе прича о повећању плата.

- С друге стране фирма у којој радник не може да заради толико новца да може да прехрани себе не треба ни да постоји - рекла је Мишићева и додала да Српска већ сада има најмање намете у региону те да нико не мази послодавце као Влада РС.

Одлуке Владе   

Влада Српске је крајем прошле године повећала најнижу плату са 540 на 590 марака. Упркос противљењу пословне заједнице средином маја изненада је Влада РС преломила и посегла за новим растом минималца на 650 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана