Раст акциза и даље у магли

Жељка Домазет
Раст акциза и даље у магли

Сарајево - Пети покушај усвајања измјена Закона о акцизама и пратећих закона и даље је на дугом штапу, упркос најавама из СДА да би та законска рјешења могла да се нађу пред посланицима Представничког дома Парламента БиХ већ 31. маја.

Из СДА чак најављују да ће овога пута имати већину за усвајање закона, док у СДС-у, који их је срушио посљедњи пут, кажу да од тога нема ништа.

Предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић из СДА изразио је наду да ће до сједнице заказане за 31. мај бити обезбијеђена парламентарна већина која ће прихватити измјене Закона о акцизама и пратећих закона који су услов за наставак кредитног аранжмана са Међународним монетарним фондом и од којих индиректно зависе и пројекти договарани са другим међународним финансијским институцијама.

- Ради се о важним законима и Савјет министара и ентитетске владе треба да дају детаљнија појашњења - рекао је Џаферовић.

Његов замјеник Младен Босић из СДС-а сматра да је поновни покушај да акцизе буду стављене на дневни ред понижавање Парламента.

- Незадовољни смо понашањем предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића. Ово је политичка трговина која је постала легална и на нивоу БиХ и у ентитетским владама. Наш став у вези са акцизама је исти и поновно предлагање измјена закона је силовање Парламента да мора да проведе нешто што Савјет министара жели. То говори о безобразлуку Савјета министара - казао је Босић.

Његов страначки колега и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да не зна на кога је мислио Звиздић када је најавио да постоји парламентарна већина за усвајање измјена закона.

- Нисам о томе упознат нити имам било какве информације које би ишле у правцу конкретних рјешења када је ријеч о Закону о акцизама - рекао је Шаровић.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да не желе да се уплићу у односе странака у владајућој коалицији.

- Нека испуњавају оно што су договориле ентитетске владе и Савјет министара. Нека Савјет министара испуњава своје обавезе. Покушали смо у неколико наврата да им помогнемо, али су и договор који је постигнут пребацили на политичка препуцавања. За своје несугласице нека не траже спас у СНСД-у - рекла је Мајкићева.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија је оцијенио да је неусвајање измјена Закона о акцизама катастрофална грешка Савеза за промјене који се уплео у политику партија у ФБиХ, а посебно СДА. Он је, међутим, истакао да и поред те одлуке финансијска ситуација није нарушена и да Влада РС измирује своје обавезе.

Процедура

Нова иницијатива за измјене Закона о акцизама мора кренути поново од Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ. Измјене које предложи то тијело потом иду у Савјет министара, а на крају у Парламент БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана