Расходи до 12 милијарди КМ

С. Тадић, В. Кулага
Расходи до 12 милијарди КМ

Сарајево - Укупни јавни расходи на свим нивоима у БиХ до краја ове године могли би да достигну чак 12 милијарди КМ, упозорила је Савјетодавна група Фискалног савјета БиХ.

У Глобалном оквиру фискалног биланса и политика у БиХ 2015 - 2017. године, који је недавно усвојен, надлежнима у институцијама на нивоу БиХ, РС, ФБиХ и Брчко дистрикту скреће се пажња да би оваквим расплетом ситуације на крају године ниво јавне потрошње премашио 40 одсто бруто друштвеног производа (БДП).

Расходи

Укупни расходи до краја године требало би тачно да износе 11,92 милијарде КМ, а у Фискалном савјету БиХ истичу да је пријеко потребно да буде смањен удио јавне потрошње и да већ идуће године падне испод 40 одсто БДП-а.

- Ниво јавне потрошње, као удио у БДП-у, треба смањити те уложити додатне напоре како би била промијењена структура јавне потрошње у правцу јачања капиталних инвестиција, а на терет смањења текућих расхода - наведено је у Глобалном оквиру.

Највише новца на свим нивоима у БиХ се, према подацима из тог документа, троши на бруто плате и накнаде запослених, а за овим издацима не остају много ни средства која се сваке године издвајају за материјал и разне друге услуге.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана