Рампа за млијеко од 1. јула

Марина Чигоја
Рампа за млијеко од 1. јула

Бањалука - Млијеко и млијечни производи из БиХ од 1. јула дефинитивно неће моћи да се извозе у Хрватску, а ако због тога буде угрожена производња, произвођачи најављују блокаду царинских терминала.

Млијеко

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба рекао је да ће се из БиХ у Хрватску од 1. јула моћи извозити само риба, производи од рибе, мед и кожа. Иако се очекивало да ће се до овог рока ријешити проблеми са извозом млијека, Калаба каже да се то неће десити, те да би идуће седмице требало да буде потписан протокол којим ће бити успостављена вертикална структура контроле.

- Ми нисмо на европским листама, тако да наши произвођачи неће моћи да извозе док не будемо на тим листама и на томе радимо. Незахвално је прогнозирати када би ово питање могло да буде ријешено, јер зависи и од тога када ће европска инспекција доћи овдје - рекао је Калаба.

Он је нагласио да постоји одлука Европске комисије према којој сви производи из БиХ, који се извезу до 1. јула ове године, на полицама у Хрватској могу бити до 1. јула идуће године или док им не истекне рок трајања.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац каже да ће они оставити рок властима од око 30 дана да усагласе прописе и да ће, ако производња млијека у БиХ буде угрожена, блокирати царинске терминале у БиХ.

- Оног тренутка када у магацинима буде остао вишак млијека ми ћемо затворити терминале и то су им најавили и произвођачи из РС и из ФБиХ - нагласио је Усорац.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић истакао је да БиХ годишње извезе у Хрватску између 40 до 50 милиона КМ млијека и млијечних производа.

- Ако у неком дужем периоду не будемо могли извозити те производе у Хрватску изгубићемо 200 милиона КМ. С друге стране, ту се отвара и шанса за наше произвођаче на домаћем тржишту с обзиром на то да ће производи из Хрватске сигурно поскупјети за 20 одсто - рекао је Бојић.

Савјет министара БиХ усвојио је јуче информацију Дирекције за европске интеграције (DEI) о току преговора ради закључивања протокола уз Привремени споразум о трговини и трговинским питањима између ЕУ и БиХ, да би се узело у обзир приступање Хрватске ЕУ.

- Ступањем на снагу уговора о приступању Хрватске ЕУ, 1. јула ове године, престаје примјена CEFTA споразума према Хрватској и према правним и физичким особама те земље - саопштено је из Савјета министара БиХ.

DEI је задужена да Предсједништву БиХ хитно упути приједлог за усвајање одлуке о проширивању примјене тог споразума на Хрватску, почевши од 1. јула, која ће важити до дана почетка примјене протокола уз привремени споразум. Протоколом који ће бити потписан повећаће се царинске квоте за рибу, вино и шећер при увозу и извозу из БиХ у ЕУ о чему је у уторак на састанку представника БиХ и Брисела постигнут начелан договор.

Иако је на јучерашњем форуму под називом "Живот уз сусједа из ЕУ", који је одржан у Требињу, истакнута позитивна страна уласка Хрватске у ЕУ, представници пољопривредника су саопштили да сматрају да ће то имати и предности, али и мане. Представник пољопривредне задруге "Петрово поље" из Требиња Јово Руњевац сматра да су произвођачи требало раније да буду спремни на овакве кораке.

Границе

Осим пољопривредних произвођача, уласком Хрватске у ЕУ промјене очекују и грађане који буду прелазили границу са овом земљом.

Директор Граничне полиције БиХ Винко Думанчић рекао је "Гласу Српске" да ће прераспоредом граничних полицајаца успоставити функцију граничне контроле, а да ће с циљем што краћег задржавања бити више полицијских службеника на најфреквентнијим прелазима. Думанчић је апеловао на становнике да користе и прелазе Габела поље, Црвени грм и Ораховље, као и Шамац и Орашје у сјеверном дијелу БиХ.

- За издавање пограничних пропусница, за становнике у пограничном појасу обје земље, биће потребна ваљана путна исправа, двије фотографије, документ којим се може доказати оправдана потреба за редован прелазак границе под условима пограничног режима, као и документ којим се може доказати боравиште у пограничном подручју - рекао је Думанчић.

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић рекао је данас да се за грађане БиХ у пракси неће ништа промијенити, осим што ће бити потребно да посједују биометријске пасоше или визе ако имају старију путну исправу.

Речено је да ће пограничне пропуснице моћи имати грађани Хрватске и БиХ који станују у дубини од пет километара од границе, издају се на пет година за грађане Хрватске од стране МУП-а БиХ и обрнуто. Цијена пропусница је 300 куна. Старе, жуте пограничне пропуснице БиХ надлежна тијела ће без накнаде замијенити картичном, биометријском пропусницом.

- Нетачне су информације којима су бомбардовани грађани БиХ у вези са тражењем доказа да четворочлана породица мора имати хиљаде евра за прелазак границе. Тврдим да се ради о изузетку, кад полицијски службеници процијене да се ради о уласку особе која нема средстава за живот, односно боравак. То сигурно нису туристи из БиХ који су добродошли у Хрватску и којима полицајци неће пребројавати евре - рекао је Остојић.

Како преносе агенције, колоне за добијање пограничних пропусница сваким даном су све дуже, а агенције јављају да многи људи спавају у аутомобилима у редовима за та документа. Из полицијске станице Метковић објаснили су да се бројеви за долазак на ред не дијеле цијели дан, већ само ујутро у седам часова.

- Молимо грађане за стрпљење и разумијевање, знамо да је времена све мање, али ми све чинимо да им помогнемо - објаснили су из полицијске станице Метковић.

Бијача

Изградња граничног прелаза Бијача, вриједног 12 милиона КМ, завршена је у потпуности, пренијеле су агенције. Ово ће бити уз ГП Градишка један од два међународна гранична прелаза на којима ће бити могућ увоз и извоз све робе послије 1. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана