Радна мјеста у привреди кључни циљ

Милијана Латиновић
Радна мјеста у привреди кључни циљ

Бањалука - Креирање нових радних мјеста у привреди и већа увезаност система образовања са тржиштем рада кључни су циљеви Приједлога стратегије запошљавања РС до 2020. године, који је јуче усвојила Влада Српске.

Стратегија је припремљена на основу детаљних анализа општих макроекономских кретања и стања привреде у РС, те стања у области запослености, уз резултате и анализе Удружења економиста РС (SWOT).

На основу анализа дефинисана су два стратешка циља. То су  повећање запослености и економске активности становништва, те одржање постојећих и креирање нових радних мјеста у привреди.

У Влади РС су казали да је у оквиру првог од та два стратешка циља дефинисано и шест оперативних смјерница. На тој листи су обезбјеђивање веће повезаности система образовања са тржиштем рада, развијање културе рада и етике рада, те обезбјеђење прецизних података о активној понуди радне снаге.

- Потребно је унаприједити дјеловање и развој институција на тржишту рада, запошљивост активних тражилаца посла и младих, лица са инвалидитетом, припадника националних мањина, жена, те особа старијих од 50 година - саопштено је из Владе РС.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић истиче да Стратегија запошљавања РС заслужује много ширу друштвену расправу и конкретне програме стимулације запошљавања.

- Настојаћемо да у скупштинској процедури дамо своје ставове и мислимо да наведени документ треба да ријеши структурне проблеме на тржишту рада. Утицаћемо на то да овај документ буде базични документ Владе РС, са којим ћемо сви бити задовољни и са којим ћемо сви заједно смањити незапосленост - рекао је Аћић.

Приједлог је припремљен у складу са расправом о Нацрту ове стратегије у мају на сједници Народне скупштине РС и јавном расправом у шест регионалних центара Српске.

Влада је на сједници утврдила Приједлог закона о мирном рјешавању радних спорова, те прихватила информацију о намјенском утрошку додијељених грант средстава удружењима од  јавног интереса у прошлој години.

На сједници је донесен и План активности на спровођењу мјера заштите и спасавања од већих сњежних падавина и снијега од интереса за РС у 2016/2017. години.

Образовање

Влада РС је на сједници утврдила Приједлог закона о измјенама Закона о високом образовању по хитном поступку.

- Студентима који су започели студије по Закону о универзитету биће продужен рок за завршетак студија за двије године. Онима који студирају по болоњским принципима, а немају положене све испите, биће омогућен упис наредне године уз пренос 15 ECTS бодова - саопштено је из Владе.

Циљеви

*Већа повезаност система образовања са тржиштем рада

*Развијање културе рада и етике рада,

*Обезбјеђење прецизних података о понуди радне снаге,

*Унапређивање и развој институција на тржишту рада,

*Унапређивање запошљивости тражилаца посла

*Унапређивање запошљавања најрањивијих група незапослених

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана