Радмановић: Бројни српски кадрови кривци за забрану уласка руском писцу

Срна
Радмановић: Бројни српски кадрови кривци за забрану уласка руском писцу

Бањалука - Делегат у Дому народа парламента БиХ Небојша Радмановић рекао је да одговорност за забрану уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину не сноси само Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/, већ и више министарстава, али да сада сви перу руке.

Радмановић је истакао да је жалосно што су многи кадрови српске националности кривци за овај немили догађај.


Он је за РТРС оцијенио да највећу одговорност сносе Министарство безбједности БиХ и Министарство иностраних послова БиХ, додавши да се и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске понаша као да се то десило на некој другој планети.

“Чули смо данас министра иностраних послова Игора Црнатка који је рекао да ће се тек распитати о томе шта се десило. Овај писац је врло истакнута личност и не може Министарство да не зна за то. Ријеч је о човјеку чије књиге су преведене на 23 језика”, рекао је Радмановић.

Он је оцијенио да је приједлог за забрану уласка Прилепину потекао од ОБА, подсјетивши да је на мјесту замјеника ове службе Србин, који је могао бар да се побуни, ако не да спријечи.

Радмановић је додао да предсједавајући Савјета министара и његова два замјеника чине обавјештајни одбор, који би морао знати шта се у БиХ дешава.

Према његовим ријечима, и члан Предсједништва из Републике Српске Младен Иванић прича о овоме као да је ријеч о нечему што се десило на другој планети, као да нема везе с њим.

“Наравно да Предсједништво мора знати о чему је ријеч када су у питању међународни односи. То посебно наглашавам јер се ради о пријатељу Срба, руском народу. Током осам година мог мандата у Предсједништву БиХ овако нешто се није десило”, рекао је Радмановић.

Он је поручио да је ово прст у око великој свјетској сили - Русији.

У Бањалуци је вечерас требало да буде одржано књижевно вече руског писца Захара Прилепина, али му је јуче на улазу у БиХ, због наводних безбједносних разлога, забрањен улазак.

Ову наредбу донијела је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ 26. марта, а у образложењу рјешења, које је у посједу Срне, наводи се да би боравак Прилепина на територији БиХ представљало “пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ”.

Амбасада Руске Федерације изразила је јуче забринутост и дубоко разочарење због забране уласка у БиХ Прилепину и навела да се обратила Министарству иностраних послова БиХ за разјашњењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана