Радељаш у Добоју игра за рају

Дарко Момић
Радељаш у Добоју игра за рају

БАЊАЛУКА - Чапљинска неовисна странка - “Чапљина у срцу” пријавила се за учешће на локалним изборима у Добоју да би спријечила изборну крађу, док из Странке за боље Горажде, која је такође пријављена за изборе у Добоју, поручују да су се пријавили “зато што у Добоју имају неке раје, па су због њих пријавили кандидатску листу”.

Прави парадокс у вези са Странком за боље Горажде јесте што је нема међу странкама овјереним за учешће на изборима у Горажду, а пријављена је за изборе у Добоју. Лидер ове странке Есед Радељаш каже да “мора да је у питању нека грешка, јер је странку пријавио и за изборе у Горажду”.

- Морао бих да видим шта је у питању. Што се тиче Добоја, ја тамо имам неке раје па сам због њих пријавио листу - каже Радељаш.

Он негира да је то урадио ради трговине мјестима у бирачким одборима.

- Кажем вам да имам неке раје па сам пријавио одборничке листе. Ако ко прође - прође, ако не прође - ником ништа - каже Радељаш.

За разлику од њега, одборник Странке за боље Горажде у горажданској Скупштини Расим Лигата каже да је та странка практично угашена.

- То је по мени грешка, јер колико знам, ми немамо никога у Добоју. Есед Радељаш је био предсједник, а да ли је странка званично угашена и какав је њен статус, заиста не знам. Знам да немамо ни канцеларију откако је он био у затвору - каже Лигата.

Он каже да је то што странка није пријављена за изборе у Горажду, а јесте у Добоју, за њега ван памети.

- То раде неки муљатори, не знам шта друго може бити, а са Радељашем нисам у контакту и немам његов број - каже Лигата.

Предсједник Чапљинске неовисне странке Мирко Васиљ на питање зашто се његова странка пријавила у трку за одборнике у добојском парламенту, прво се нашалио ријечима да се “његова странка усљед популарности почела ширити као вирус корона па је стигла и до Добоја”, али је потом објаснио, како каже, праве мотиве те одлуке.

- Ми смо се пријавили за учешће на изборима и у Живиницама, Сребренику, Ливну и још неким општинама, а што се тиче РС, само у Добоју. Искуство нас је научило да независне странке претрпе највећу штету на сваким изборима. Послије разговора са неким колегама из појединих општина и градова који на сличан начин размишљају о изборном процесу, одлучили смо да се пријавимо с циљем да помогнемо колико можемо да се спријече изборне преваре - каже Васиљ.

Он признаје да све има везе са бирачким одборима, али да се његова странка није пријавила ради трговања.

- Немојте да мислите да ми нешто као продајемо та мјеста у бирачким одборима или слично. То нам не пада на памет. Нама је на посљедњим локалним изборима у Чапљини фалио само један глас за трећег одборника. До посљедњег тренутка смо имали три одборника, али онда су стигли гласови мобилних тимова, па из иностранства, па ови и они и на крају нам је фалио један једини глас. Нажалост, сигуран сам да би нам тај један фалио и да смо имали више гласова. Ми само желимо да допринесемо да се то не дешава, како нама тако ни некоме другом - каже Васиљ.

Затвор

Есед Радељаш политичку каријеру је почео у БОСС-у 2008. године када је изабран за одборника у сарајевској општини Нови Град, а двије године касније и за посланика у кантоналној Скупштини Сарајева, као и делегата у Дому народа ФБиХ из реда осталих. Странку за боље Горажде формирао је 2013. године, а био је и министар привреде горажданског кантона.

Ипак, најпознатији је по судским процесима који су се водили против њега због којих је више од двије године провео у затвору. У октобру прошле године, свега неколико мјесеци након што је изашао из затвора, спомињао се као кандидат А-СДА за директора Дирекције за цесте у горажданском кантону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана