Radeljaš u Doboju igra za raju

Darko Momić
Radeljaš u Doboju igra za raju

BANjALUKA - Čapljinska neovisna stranka - “Čapljina u srcu” prijavila se za učešće na lokalnim izborima u Doboju da bi spriječila izbornu krađu, dok iz Stranke za bolje Goražde, koja je takođe prijavljena za izbore u Doboju, poručuju da su se prijavili “zato što u Doboju imaju neke raje, pa su zbog njih prijavili kandidatsku listu”.

Pravi paradoks u vezi sa Strankom za bolje Goražde jeste što je nema među strankama ovjerenim za učešće na izborima u Goraždu, a prijavljena je za izbore u Doboju. Lider ove stranke Esed Radeljaš kaže da “mora da je u pitanju neka greška, jer je stranku prijavio i za izbore u Goraždu”.

- Morao bih da vidim šta je u pitanju. Što se tiče Doboja, ja tamo imam neke raje pa sam zbog njih prijavio listu - kaže Radeljaš.

On negira da je to uradio radi trgovine mjestima u biračkim odborima.

- Kažem vam da imam neke raje pa sam prijavio odborničke liste. Ako ko prođe - prođe, ako ne prođe - nikom ništa - kaže Radeljaš.

Za razliku od njega, odbornik Stranke za bolje Goražde u goraždanskoj Skupštini Rasim Ligata kaže da je ta stranka praktično ugašena.

- To je po meni greška, jer koliko znam, mi nemamo nikoga u Doboju. Esed Radeljaš je bio predsjednik, a da li je stranka zvanično ugašena i kakav je njen status, zaista ne znam. Znam da nemamo ni kancelariju otkako je on bio u zatvoru - kaže Ligata.

On kaže da je to što stranka nije prijavljena za izbore u Goraždu, a jeste u Doboju, za njega van pameti.

- To rade neki muljatori, ne znam šta drugo može biti, a sa Radeljašem nisam u kontaktu i nemam njegov broj - kaže Ligata.

Predsjednik Čapljinske neovisne stranke Mirko Vasilj na pitanje zašto se njegova stranka prijavila u trku za odbornike u dobojskom parlamentu, prvo se našalio riječima da se “njegova stranka usljed popularnosti počela širiti kao virus korona pa je stigla i do Doboja”, ali je potom objasnio, kako kaže, prave motive te odluke.

- Mi smo se prijavili za učešće na izborima i u Živinicama, Srebreniku, Livnu i još nekim opštinama, a što se tiče RS, samo u Doboju. Iskustvo nas je naučilo da nezavisne stranke pretrpe najveću štetu na svakim izborima. Poslije razgovora sa nekim kolegama iz pojedinih opština i gradova koji na sličan način razmišljaju o izbornom procesu, odlučili smo da se prijavimo s ciljem da pomognemo koliko možemo da se spriječe izborne prevare - kaže Vasilj.

On priznaje da sve ima veze sa biračkim odborima, ali da se njegova stranka nije prijavila radi trgovanja.

- Nemojte da mislite da mi nešto kao prodajemo ta mjesta u biračkim odborima ili slično. To nam ne pada na pamet. Nama je na posljednjim lokalnim izborima u Čapljini falio samo jedan glas za trećeg odbornika. Do posljednjeg trenutka smo imali tri odbornika, ali onda su stigli glasovi mobilnih timova, pa iz inostranstva, pa ovi i oni i na kraju nam je falio jedan jedini glas. Nažalost, siguran sam da bi nam taj jedan falio i da smo imali više glasova. Mi samo želimo da doprinesemo da se to ne dešava, kako nama tako ni nekome drugom - kaže Vasilj.

Zatvor

Esed Radeljaš političku karijeru je počeo u BOSS-u 2008. godine kada je izabran za odbornika u sarajevskoj opštini Novi Grad, a dvije godine kasnije i za poslanika u kantonalnoj Skupštini Sarajeva, kao i delegata u Domu naroda FBiH iz reda ostalih. Stranku za bolje Goražde formirao je 2013. godine, a bio je i ministar privrede goraždanskog kantona.

Ipak, najpoznatiji je po sudskim procesima koji su se vodili protiv njega zbog kojih je više od dvije godine proveo u zatvoru. U oktobru prošle godine, svega nekoliko mjeseci nakon što je izašao iz zatvora, spominjao se kao kandidat A-SDA za direktora Direkcije za ceste u goraždanskom kantonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana