Рача уједињује Србе и у болу

Ведрана Кулага
Рача уједињује Србе и у болу

Београд - Дан сјећања на страдања и прогон Срба биће обиљежен 4. августа великим скупом код Сремске Раче у општини Сремска Митровица и низом скупова дан касније, одлучили су јуче у Београду чланови Организационог одбора за обиљежавање 5. августа.

- На територији Србије и РС 5. август биће проглашен даном жалости. Ми смо на иницијативу влада Србије и РС одлучили да 5. август буде дан сећања на све прогнане и страдале Србе, а на првој седници Организационог одбора смо се договорили како ћемо обележити тај дан - изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин који је предсједник Организационог одбора.

Тог дана ће се у исто вријеме огласити звона на свим храмовима Српске православне цркве и сирене са сигналом за престанак опасности. Вулин је, послије прве сједнице Организационог одбора напоменуо да су се у организацију обиљежавања укључиле владе Србије и РС, Српска православна црква и све институције Србије.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, који је члан Организационог одбора, нагласио је да Српска и Србија заједнички раде на томе да прошлост не буде заборављена.

- Бићемо на мосту на Рачи. Веома је важно да српски народ боље упозна своју историју коју не смије заборавити јер морамо знати колико је била тешка борба за слободу на овим просторима и колико је жртава дао српски народ за њу - рекао је Савановић.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је раније да ће 5. август увијек у будућности бити дан жалости у Србији и у Српској.

- Србија и Српска ће све више историјских датума заједнички обиљежавати и знаће да памте сопствене жртве, да их поштују и никада не забораве да се не би поновиле - казао је Вучић.

За обиљежавање годишњице страдања и прогона Срба изабрани су 4. и 5. август јер је 4. августа 1995. године почела акција Хрватске војске "Олуја" током које је убијено и нестало 2.000 Срба, док је 250.000 протјерано са огњишта. Акција "Олуја" представља највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата, јер никада у историји Европе за тако кратко вријеме, односно свега три дана, није протјеран тако велики број људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана