Пуноправно чланство у ЕУ и даље стратешки циљ

Агенције
Пуноправно чланство у ЕУ и даље стратешки циљ

САРАЈЕВО - Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара Јосип Бркић изјавио је данас на министарском састанку "Западни Балкан - ЕУ" у Солуну да пуноправно чланство у Европској унији и даље остаје стратешки циљ БиХ.

Бркић је у свом говору током састанка под мотом "Од Солуна 2003 до Загреба 2020" подсјетио да је историјски процес познат као "Солунска агенда" почео у Солуну 2003. године, чиме је потврђена европска будућност за цијели западни Балкан. 

Он је истакао да су принципи заједничких вриједности - демократија, владавина закона, људска права, који су прокламовани прије 17 година, и даље актуелни, као што је актуелна и неподијељена подршка ЕУ европској перспективи западног Балкана, саопштено је из Министарства иностраних послова. 

Бркић је нагласио да су једнако тако и опредјељења БиХ из усвојених смјерница спољне политике и стратешких приоритета непромијењана и након 17 година, те тако пуно чланство у Европској унији и даље остаје стратешки циљ. 

Он је навео да је, међутим, иако ЕУ, која је уложила значајан политички, економски и симболички капитал у региону, остаје формално посвећена "Солунској агенди", реалност нешто компликованија и да је непредвидивост одуговлачења процеса тешко објашњива и прихватљива за многе. 

Бркић је изразио наду да ће се опредјељење које је дато прије 17 година најбоље потврдити као истинско залагање за проширење потврђивањем преговора о чланству са Сјеверном Македонијом и Албанијом, уз истовремено препознавање напорног рада на испуњавању својих обавеза који спроводи БиХ. 

Он је изразио наду да ће предстојећи министарски састанак Берлинског процеса у марту у Скопљу, самит "западни Балкан - ЕУ" у мају у Загребу, као и самит Берлинског процеса у октобру у Софији бити искориштени да се пошаље снажна порука да је будућност западног Балкана у Европској унији, те да се процес проширења ЕУ не може завршити прије него што се западни Балкан придружи ЕУ. 

На министарском састанку усвојена је Заједничка изјава о опредјељености за мирну, снажну, стабилну и уједињену Европу, те је закључено да је једино потпуна интеграција западног Балкана у Европску унију у најбољем интересу цијеле Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана