Punopravno članstvo u EU i dalje strateški cilj

Agencije
Punopravno članstvo u EU i dalje strateški cilj

SARAJEVO - Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Josip Brkić izjavio je danas na ministarskom sastanku "Zapadni Balkan - EU" u Solunu da punopravno članstvo u Evropskoj uniji i dalje ostaje strateški cilj BiH.

Brkić je u svom govoru tokom sastanka pod motom "Od Soluna 2003 do Zagreba 2020" podsjetio da je istorijski proces poznat kao "Solunska agenda" počeo u Solunu 2003. godine, čime je potvrđena evropska budućnost za cijeli zapadni Balkan. 

On je istakao da su principi zajedničkih vrijednosti - demokratija, vladavina zakona, ljudska prava, koji su proklamovani prije 17 godina, i dalje aktuelni, kao što je aktuelna i nepodijeljena podrška EU evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova. 

Brkić je naglasio da su jednako tako i opredjeljenja BiH iz usvojenih smjernica spoljne politike i strateških prioriteta nepromijenjana i nakon 17 godina, te tako puno članstvo u Evropskoj uniji i dalje ostaje strateški cilj. 

On je naveo da je, međutim, iako EU, koja je uložila značajan politički, ekonomski i simbolički kapital u regionu, ostaje formalno posvećena "Solunskoj agendi", realnost nešto komplikovanija i da je nepredvidivost odugovlačenja procesa teško objašnjiva i prihvatljiva za mnoge. 

Brkić je izrazio nadu da će se opredjeljenje koje je dato prije 17 godina najbolje potvrditi kao istinsko zalaganje za proširenje potvrđivanjem pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uz istovremeno prepoznavanje napornog rada na ispunjavanju svojih obaveza koji sprovodi BiH. 

On je izrazio nadu da će predstojeći ministarski sastanak Berlinskog procesa u martu u Skoplju, samit "zapadni Balkan - EU" u maju u Zagrebu, kao i samit Berlinskog procesa u oktobru u Sofiji biti iskorišteni da se pošalje snažna poruka da je budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te da se proces proširenja EU ne može završiti prije nego što se zapadni Balkan pridruži EU. 

Na ministarskom sastanku usvojena je Zajednička izjava o opredjeljenosti za mirnu, snažnu, stabilnu i ujedinjenu Evropu, te je zaključeno da je jedino potpuna integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju u najboljem interesu cijele Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana